Dödsstraff är mord och en kränkning i lagens namn

Politik2007-01-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så blossade debatten upp ett kort tag då Saddam hängdes. Debatten om dödsstraffet. Många avståndstaganden, ett och annat försvar och så FN:s nye generalsekreterare, som uppfattades svaja något. Nyligen var det dags för ytterligare hängningar i Saddams närhet.
Dödsstraffet är ett mörkt stråk i mänsklighetens historia. Och det finns kvar ännu idag i vår tid genom lagar, som i de flesta fall stiftats i demokratisk ordning. Lagar som rättfärdigar att döda människor - att släcka liv. I klartext är detta inget annat än mord i lagens namn och på statens uppdrag.

Ingen rätt att släcka liv
Men det finns ju människor som dödar och gör de mest förfärliga och förbjudna handlingar. Ska dom få leva?
Ja, självklart. Människan och samhället har ingen rätt att släcka liv, även om det råkar finnas lagar i den riktningen.
Det är primitivt och ociviliserat. Det finns som regel förklaringar till en människas handlingar som kan relateras till uppväxt, föräldrar, övergrepp, mobbning, svåra upplevelser med mera. Förhållanden som är möjliga att förändra i ett varmt, mänskligt och solidariskt samhälle.
Dödsstraffet är fortfarande utbrett över världen, men alltfler lämnar det bakom sig som en stor ful plump i sin historia. I Sverige verkställdes den sista avrättningen 1910, förbjöds i lag 1921 men dödsstraff i krigstid förbjöds så sent som 1972.
En karta över dödsstraffet i världen visar att Europa är vitt, förstås, med undantag för Vitryssland (förstås!). Ett av de grundläggande kraven för inträde i EU är att dödsstraffet är avskaffat. Sydamerika är i stort sett vitt, men i Nordamerika lyser USA med en avskräckande färg. Afrika vitnar.

USA skiljer ut sig
I Asien är dödsstraffet ännu utbrett med några få undantag. Kina står i särklass med 1 770 avrättningar 2005. Sedan följer Iran, Saudiarabien och USA med under 100 vardera.
Enligt Amnesty har 122 länder i praktiken avskaffat dödsstraffet. 74 tillämpar det fortfarande. Sedan 1990 har 40 länder avskaffat dödsstraffet för alla brott. Det går alltså åt rätt håll.
Men USA skiljer ut sig. Detta märkliga land som går sina egna vägar och tycker sig kunna tolka internationella överenskommelser och mänskliga rättigheter på sitt eget sätt. Tänk om alla länder skulle bete sig så. Dödsstraffet återinfördes i USA 1977 och därefter har dryga 1 000 människor avrättats. Till vad nytta? Nu sitter 3 200 människor och väntar på verkställighet. Våldsbrotten och vapenbrotten har knappast minskat. Argumentet om avskräckning är ihåligt.

FN och religionernas roll
Det finns många internationella överenskommelser som kräver dödsstraffets avskaffande med FN:s Deklaration om de mänskliga rättigheterna i spetsen. Och hur är det med religionernas roll? Vad säger Bibeln? Den är något svårtolkad.
Gamla Testamentet talar ofta om straff och dödsstraff - "öga för öga och tand för tand" - med undantag för det femte budet "Du skall inte dräpa". Nya Testamentet tar avstånd från dödsstraffet. Liknande är det i de närliggande religionerna judendom och islam.
Koranen ger inget stöd för dödsstraff, men i praktiken ser det annorlunda ut. De stora asiatiska religionerna - buddhism och hinduism - har vördnad för allt liv, om det så bara är en fluga. Ändå har många länder dödsstraffet kvar. Svårbegripligt.
Religionens makt över liv borde kunna vara stark. Stater borde inse att man måste värna det dyrbaraste man har - människorna och livet.
Dödsstraffet är inget annat än en kränkning av den mest grundläggande mänskliga rättigheten, rätten till liv.