Doktor på liv och död

Politik2009-01-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Anrika Uppsala universitet har fått en ovälkommen gäst. En av terminens nya läkarstudenter är en dömd mördare. Närmare bestämt för det naziinspirerade mordet på en syndikalistisk fackföreningsman för ett tiotal år sedan.
Samhället utdömer straff för begångna brott och när dessa avtjänats skall brottet anses sonat och personen kunna återinträda i samhället. I förlängningen måste han eller hon för att kunna leva ett hederligt liv och inte ligga alla andra till last kunna försörja sig själv. I den andan är det därför angeläget att man hjälper interner med grundutbildning och kanske även med att komma igång med akademiska studier.

Mot detta måste dock ställas samhällets behov av skydd mot individer som även efter avtjänat straff kan vara farliga för andra. Den som dömts för sexualbrott eller andra övergrepp mot barn skall naturligtvis inte få arbeta som förskollärare, barnskötare eller andra yrken där man kommer i kontakt med barn. Andras säkerhet går då före den dömdes möjlighet till rehabilitering med arbete inom detta område.
På liknande vis utfärdar inte socialstyrelsen läkarlegitimation till någon som blivit dömd för mord. Man kan därmed tro att samhället och patienterna skulle vara tryggade då morddömda aldrig kommer att praktisera medicin. Så är dock inte fallet.

Redan i läkarutbildningen ingår en omfattande praktik. Studenterna träffar patienter, oftast under handledning, men inte alltid. Den som avklarat nio terminer vid läkarlinjen får arbeta självständigt som underläkare inom vården. Efter läkarexamen men innan legitimeringen skall den nyutexaminerade ha genomfört en bortåt två år lång allmäntjänstgöring där han eller hon själv behandlar patienter.

Alla dessa situationer medför riskmoment och gör att det inte är nog att en olämplig inte kan få läkarlegitimation, patienterna måste skyddas tidigare än så. Det handlar om allmänhetens förtroende för vården och att den enskilde patienten skall våga låta sig undersökas av läkarkandidater, vilket är en förutsättning för läkarutbildningen.

Den morddömde på läkarlinjen i Uppsala skall enligt utbildningens schema redan i veckan ut på praktik. För patienternas och läkarutbildningens skull blir han förhoppningsvis stoppad före dess. Om inte av universitetet så i vart fall av det mottagande landstinget, vars primära ansvar är patienternas trygga vård och inte att ge olämpligt tillträde till möjliga offer.

Enligt socialstyrelsen skall en student som dömts för barnvåldtäkt tidigare ha kunnat avskiljas från läkarlinjen i Lund. Om det innebär att även morddömda lagligen kan avskiljas återstår att se. Går det inte kommer socialminister Göran Hägglund och utbildningsminister Lars Leijonborg att ha en mycket angelägen fråga på sina bord - där allmänhetens förtroende för sjukvården och sjukvårdsutbildningarna ligger i vågskålen.