Domstolsmedicin mot monopolet

Politik2005-06-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I går trädde rökförbudet på krogen i kraft. Ett folkhälsobeslut som grundar sig på en solid faktabas om rökningens skadeverkningar. Samma genomtänkta hållning präglar långt ifrån alla bestämmelser som försvaras med folkhälsoargument. Apoteksmonopolet är ett bra exempel på det. Det går att köpa cigaretter i affären, men inte rökavvänjningsprodukter. Läkemedel ska endast gå att köpa på apoteket, säger lagen.
Just exemplet med rökavvänjningsprodukter har lett till att apotekets monopol stötts och blötts den juridiska vägen ända till EG-domstolen. Den förhärskande tolkningen efter presentationen av EG-domen på tisdagen är att utslaget innebär ett underkännande av monopolet som sådant. Ulf Bernitz, professor i Europarätt vid Stockholms universitet, anser att det från och med tisdagen inte längre kan vara straffbart att sälja åtminstone receptfria läkemedel. Men regeringen tycks vilja försvara monopolet med näbbar och klor. Vårdminister Ylva Johansson förvånade samma förmiddag genom att kalla domen för en seger för det svenska sättet att hantera läkemedel.
Det är en dum inställning. Regeringen anser att monopolet tryggar god och säker läkemedelstillgång och låga priser. Det säger sig självt att det vore bra för tillgängligheten och servicen om försäljningsställena blev fler.
Apoteket uppträder allt mera som vilken kommersiell aktör som helst genom att sälja produkter som konkurrerar med kroppsvårds- eller kosmetikaavdelningarna i dagligvaruhandeln som inte har statens stöd i ryggen. Det är bra för statskassan, men inte är det till gagn för konsumenterna.
Istället för att försöka trixa och slingra sig för att bevara en dålig rådande ordning borde regeringen ägna sig åt att trygga en bra övergång till en avreglerad läkemedelsförsäljning.