Dricksvatten eller jobb

Politik2007-02-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag vet inte om det är en helt rätt formulerad motsättning i rubriken. Handlar Nordkalks ansökan om ett nytt kalkstensbrott på norra Gotland om valet mellan tillgången på friskt dricksvatten för inte bara norra Gotland, utan faktiskt hela Gotland eller cirka 150 jobb på norra Gotland. Som berör de anställdas familjer och påverkar cirka 3 000 personer.
Länsstyrelsen har undersökt vilken påverkan Nordkalks önskade nya kalkstenstäckt skulle få på dricksvattentillgången och dess påverkan på naturen, på blommor och annan växtlighet. Och på det öppna landskapet, som är en viktig grund för den stora besöknäringen. Länsstyrelsen har funnit att ett nytt brott inte kan tillstyrkas, då det har för stor negativ inverkan på både vattentillgången och naturen.
Trots att det kan innebära att en massa jobb försvinner från kalkstensindustrin, så säger länsstyrelsen nej till ett nytt kalkstensbott. Nu avgör inte länsstyrelsen, men deras utlåtande väger säkert tungt. Det är Miljödomstolen som avgör frågan. Det blir inte lätt. Nu är det inte bara någon påstått sällsynt blomma som är i fara. Nu handlar det om starkt befarad risk för att dricksvattentillgången för gotlänningarna är i fara. Om det är så, ser det mörkt ut för ett nytt brott just där Nordkalk vill ha det.
Säkert kommer Nordkalk att hota med att jobben försvinner om de inte får som de vill. Jag vet inte om det finns andra områden där de kan bryta kalksten på norra Gotland, som inte påverkar drickvattentillgången för gotlänningarna. Vi vet ju inte heller vad Miljödomstolen beslutar. Men om det vore väldigt stora risker för att dricksvattnet påverkas negativt av ett nytt brott, så måste andra lösningar sökas. Vi kan inte riskera gotlänningarnas dricksvatten för 150 jobb. Som ändå kommer att försvinna om 30 år. Då kalkbrytningen tar slut på grund av att kalkstenen är slut!
Jag förstår att de anställda på Nordkalk är rädda om jobben och känner det som märkligt att kalkstensbrytningen anses miljöfarlig. Den används ju för att rena från miljöfarliga ämnen i olika sammanhang. Men om brottet innebär att gotlänningarna får allt sämre och mindre mängder dricksvatten, då måste tillgången på dricksvatten gå före.
Nu är vi inte där än. Även om Miljödomstolen säger nej till detta kalkbrott under nuvarande villkor, så kanske Nordkalk kan komma igen med ny ansökan som undanröjer alla risker för påverkan på vårt dricksvatten. Är det inte möjligt så måste värnandet om dricksvattnet gå före allt annat. Och då måste alla krafter inriktas på att skaffa ersättningsjobb. Detta är ett av många kommande svåra avgöranden där miljöpåverkan kommer i konflikt med jobben. Men miljöhoten tar inte bara bort jobb, värnandet om miljön och miljöteknikproduktion ger också många nya jobb.