Drivs facken av svensk eller internationell solidaritet?

Politik2006-01-31 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Håkan Ericsson frågade mig hur jag anser facket borde hantera frågan om den tillfälliga utländska arbetskraften i Sverige.
Men jag är inte längre medlem i Byggnads, som nog inte heller är intresserade av mina råd, utan föredrar att på egen hand bestämma hur de ska agera.
Facket känner sina löner, jobb och kollektivavtal hotade av utländsk låglönekonkurrens och kräver att de utländska arbetarna ska ha samma villkor som sina svenska kollegor.
Inte för att värna om de egna intressena utan av omsorg om de utländska arbetarna, säger facket och förnekar att det överhuvudtaget finns någon motsättning.
Men redan uttrycket "lönedumpning" är motsägelsefullt. De utländska arbetarna tjänar nämligen mer i Sverige än hemma och uttrycket kan enbart syfta på de svenska lönerna- att de utländska arbetarna är ett hot mot de svenska byggjobbarnas löner.

Vill de avstå inkomster?
Om det ändå är så att de svenska byggjobbarna är villiga att avstå inkomster och sysselsättning - och driver kraven för att de utländska arbetarna begärt hjälp - vore det internationell solidaritet i ordets verkliga mening.
- Men har de utländska arbetarna begärt hjälp av facket? Eller för att spetsa till frågan: Driver facket sina krav FÖR eller MOT dem?
För deras löner eller mot deras möjligheter att arbeta i Sverige?
Vad solidaritet är, och vem eller vilka man är solidarisk med är inte en fråga om rätt eller fel utan om värderingar. Håkan Ericsson och jag har olika uppfattningar om vad solidariteten kräver i denna fråga.
Jag respekterar hans inställning, men får för egen del anmäla att jag skäms över det överlägsna och själviska sätt vi hanterar dessa frågor i Sverige.

Vardagsdiskrimineringen
Vaxholm var heller ingen isolerad företeelse utan ingår i ett storsvenskt rutmönster där kronan på verket var den socialdemokratiska regeringens vilja att införa särskilda övergångsregler för utländsk arbetskraft i Sverige och där vardagsdiskrimineringen av människor med främmande namn och utseende bildar en lika ful bakgrund.
Med det är debatten avslutad för min del. Lammningen har börjat och jag manar alla och envar att fundera över vad som för egen del är viktigast: svensk eller internationell solidaritet?