Drömmer om att flera punkter slängs i soporna

Politik2019-12-13 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

Det råder delade meningar om vem som vann striden om omgörningen av Arbetsförmedlingen. Det var i alla fall inte januaripartierna. C som länge har drömt om att privatisera AF fick se sin dröm gå kras när en av de 73-punkterna i avtalet fick skrivas om.

Själv drömmer jag om att flera punkter i januariavtalet ska förpassas till papperskorgen. 

Jag hoppas till exempel att de punkter som leder till höjda hyror ryker all världens väg.

En spridd uppfattning är att det bara är hyrorna i det som byggs nytt som regeringen vill höja. Det är visserligen korrekt att man vill införa ”fri hyressättning vid nybyggnation” men man nöjer sig inte med det. 

En statlig kommission ska enligt januariavtalet göra en kartläggning av hyrorna. Syftet är att ”lägenheternas kvalitet och läge” ska få ett större genomslag i hyressättningen. 

Det låter ju lite lagom luddigt och oskyldigt, men det är det inte. Läget, det vill säga närhet till service och kommunikationer, har sedan årtionden tillbaka varit en faktor som haft betydelse i hyresförhandlingarna. 

Men nu har man lyssnat på de privata fastighetsägarnas klagolåt om att människor som bor i centrala lägen ändå betalar för låg hyra. Det har regeringen nu lovat att rätta till.

Resultatet av Hyresgästföreningens och fastighetsägarnas hyresförhandlingar ska överprövas av en statlig kommission som ska se till att de privata fastighetsägarna får sin efterlängtade hyreshöjning där efterfrågan är som störst. Hyrorna ska helt enkelt marknadsanpassas och det ska staten se till.

Hyresregleringen avskaffades 1974 och ersattes av hyresförhandlingar och de borde staten hålla sig borta ifrån.

De flesta partier är benhårda motståndare till segregation. De vill inte dela upp människor efter inkomst, bakgrund eller något annat, bedyrar de. 

Men nu har januaripartierna kommit överens om att segregationen behöver en skjuts framåt. 

De med höga inkomster som klarar av att låta ”läget får ett större genomslag på hyran”, kommer alltså att få nära till samhällsservice och de som har låga inkomster kommer att istället att få bo långt ifrån centrum och affärer.

För den ökade segregationen är en logisk följd av hyreshöjningar, bostadsbrist, ombildningar till bostadsrätter, dyr nyproduktion, utförsäljningar av hyresrätter, renoveringar som hyresgästerna inte har råd med, det skattemässiga gynnandet av ägt boende och fria hyror i nyproduktion. 

Segregation är ett resultat av en lång rad politiska beslut som skapar en ekonomisk och social uppdelning av människor och på den vägen är det.