Du betalar för lite för maten

Den mat som vi äter är alldeles för billig. Vi betalar inte det verkliga priset för maten och vi som konsumenter väljer sällan att betala mer för bättre kvalitet eller att maten produceras miljövänligt eller etiskt.

Den mat som vi äter är alldeles för billig. Vi betalar inte det verkliga priset för maten och vi som konsumenter väljer sällan att betala mer för bättre kvalitet eller att maten produceras miljövänligt eller etiskt.

Foto: Kallestad, Gorm

Politik2011-09-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den mat som vi äter är alldeles för billig. Vi betalar inte det verkliga priset för maten och vi som konsumenter väljer sällan att betala mer för bättre kvalitet eller att maten produceras miljövänligt eller etiskt.

Vi väljer produkter som färdats runt halva jordklotet och vi har vant oss vid att alltid ha färska bär och grönsaker, oavsett hur det ser ut utanför vårt fönster.

I slutet av förra veckan gavs en av årets viktigaste böcker ut: Matens pris, de flesta reportagen har också presenterats i radioserien med samma namn.

Reportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman tar med oss på en resa runt jorden, där de beskriver hur produktionen av några av våra vanligaste varor i matvarubutiken produceras och hur producenterna förhåller sig till miljöpåverkan, bekämpningsmedel och djurhållning.


Beroende av världsmarknaden
Reportagen berättar om hur köttindustrin i Brasilien pumpar ut bekämpningsmedel med vidriga konsekvenser på markerna och tränger undan regnskogen för att få mer mark för sojaproduktion, hur mycket olja som krävs för att upprätthålla paprikaproduktionen i Holland och hur bönderna i Vietnam mer eller mindre tvingas in i engrödesproduktion, blir starkt beroende av världsmarknadspriset och därmed av de som spekulerar i råvaror.

Det kommer inte att vara lika lätt att välja den billigaste varan som är producerad på andra sidan jordklotet efter att ha läst boken Matens pris. Den verkliga bilden har inte mycket att göra med den fina och idylliska bild av jordbruket som reklamen och producenterna gärna vill sprida.


För låga priser
Bekämpningsmedel som sedan länge är förbjudna i Sverige används, produktionsmetoder som sedan länge övergivits i Europa används och de små bönderna trängs ut av storägare eller får bara några ynka ören av vad varorna sedan säljs för i den rika världen. Det är helt enkelt så att vi betalar alldeles för lite för den mat som vi äter, det går inte att producera kött och grönsaker till de låga priser som finns i handeln idag, utan att tumma på miljökrav, löner till arbetare, säkerhet eller kvalitet. De flesta av oss vet det egentligen, men ändå väljer vi att blunda när vi går där i butiksgången.

Vi väljer det som transporterats hit från andra sidan jorden, som saknar kvalitetsmärkning, Fair trade-märkning, certifikat och Kravmärkningar. Det lokala lantbruket kan inte priskonkurrera utan att göra samma ambitionssänkningar.