Du kan bara förändra dig själv

Foto: Petra Jonsson

Politik2009-12-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är jag som har makten över mitt eget liv. Ingen annan.
Det är en både jobbig och hoppfull sanning.
Jobbig eftersom förutsättningarna skiljer sig markant mellan en som matats med silversked och glidit fram på en räkmacka genom livet och den som fått växa upp i en ständig kamp för tillvaron.
Hoppfull eftersom man inte kan påverka någon annan men sig själv och sitt eget liv kan man bestämma över.
Man kan inte bestämma att man ska bli rik. I alla fall inte på en dag.
Man kan bestämma sig för att ta kommandot, inte bara följa efter dit strömmen för en.
Det är svårt att skriva om sånt här eftersom det alltid finns de som vill snurra till budskapet till ett "sköt-dig-själv-skit-i-andra"-svammel. Det handlar inte om egoism.
Vi har blivit vana att "samhället" och politikerna bestämmer över våra liv. I vissa fall ner på detaljnivå.
Men ingen förändring kan börja om man hoppar över sig själv. All förändring startar i oss själva.
Man kan välja att istället för att varenda dag klaga över hur man vantrivs på sitt arbete försöka att göra något åt det. Vi kan bestämma oss för att sluta tänka på allt vi inte vill, inte orkar, inte kan, för att börja fokusera på det jag vill, det jag mäktar med, det jag kan.
Det är inte riktigt okej att framhäva sig själv. Alla ska vara lika och är vi inte lika ska "Staten" agera så att vi åtminstone blir så lika som möjligt. Ingen får sticka iväg till himlen om han inte tar alla med sig. Med dessa förutsättningar är det svårt att lyfta.
Det är klart att det är enklare att ägna energi åt att vara arg för att nån tjänar mycket pengar eller bryter av från mönstret genom att vara öppet glad åt att vara framgångsrik eller högt uttala sin övertygelse om att man ska nå sina mål.
Men vi mår ju inte bättre av det och det förändrar inget.
Jag försöker leva efter en riktlinje att alla människor gör sitt bästa. Det är trots allt väldigt få människor som är onda och vill sina medmänniskor ont.
De allra flesta människor vill göra bra saker. Ibland misslyckas man, och det är fullt tillåtet.
Förutom att ta makt och kommando över sitt liv har man också ett ansvar att hålla sig någorlunda insatt i samhället, att upprätthålla sin allmänbildning helt enkelt.
Särskilt om man är snar att döma och fördöma andras handlingar har man ett ansvar att ta reda på fakta innan man vräker ur sig otidigheter. I takt med att den allmänna debatten breddas, vilket är positivt, ökar också möjligheten för alla köksbordsexperter att ösa sin galla över hur korkade alla andra är i allmänhet och politiker i synnerhet.
Det här är inte heller helt enkelt att prata om, att vi har ett eget ansvar att hålla oss uppdaterade och informerade. Det är mer okej att hävda att man "aldrig får veta nåt" samtidigt som man själv inte lagt två strån i kors för att ta reda på vad det nu kan vara.
Julen är en tid då våra allra bästa egenskaper brukar komma fram. Plötsligt hälsar vi på, och ler mot, varandra, vi pratar med helt främmande människor och önskar varandra hälsa och välgång. När året börjar ta slut är vi också särskilt benägna att önska oss förändring av olika slag.
Därför kan denna jul- och nyårshelg också vara ett bra tillfälle att gemensamt jobba för att tonen i samhällsdebatten blir lite mer ödmjuk och konstruktiv.
Och trots att många böcker skrivits och många kloka tänkare har formulerat så många visdomsord genom årtusenden finns det knappast något mer klockrent motto att leva efter än den gyllene regeln: Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem.
Ha en underbar jul!