LEDARE
Även om det är knappt två veckor kvar till EU-valet känns det som valrörelsen inför den 25 maj aldrig har kommit igång. Nästan allt fokus är istället redan inriktat på höstens ”traditionella” val till kommun (region), landsting och riksdag.
Många av EU-debatterna i radio och tv har hittills nästan alltid kantrat över till att handla om riksdagsfrågor, trots att det är fyra månader kvar till det valet.
Landsbygdsfrågorna håller på att segla upp som en given valfråga och just nu tävlar alla partier om att visa mest omsorg om landsbygden och dess framtid. Bra med tanke på den ständigt ökande inflyttningen till städer och tätorter.
Därför känns nyheten om att vårdcentralen i Roma inte finns med i hälso- och sjukvårdsförvaltningens framtidsplan som ett rejält bakslag med tanke på all valpropaganda om landsbygdsutveckling. Visserligen ska den diskuteras på ett antal dialogmöten med allmänheten, men om det inte funnits en tanke bakom planen hade stängningen i Roma naturligtvis inte funnits med.
Utan att föregå dialogmötena kan man nog utgå från att det blir lite av ett uppror på östra Gotland. För det gäller att komma ihåg att vårdcentralen i Roma inte bara handlar om Roma samhälle, utan stora delar av mellersta Gotland och Östergarnslandet.
För att säkra befolkningstillväxten på landsbygden är det viktigt med fler arbetstillfällen, men också att skapa attraktiva boendemiljöer för pendlare. För det är just pendlargruppen som förmodligen kommer att utgöra nybyggarna, när inflyttningen till tätorterna i framtiden bromsas upp.
Det finns nämligen många som anser att framtiden trots allt ser ljus ut för landsbygden och att utflyttningen från storstadsområdena kommer att öka, även om det ännu bara kan ses som en rännil i förhållande till inflyttningsvågen.
Detta är en teori som jag själv tror mycket på, men det gäller att det finns kvar en någorlunda fungerande landsbygd att flytta till. För vem vill flytta till en bygd där alla servicefunktioner är ständigt nedläggningshotade?
En förutsättning för landsbygdens framtid är därför fungerande sjukvårdsinrättningar, skolor och barnomsorgen och inte minst tryggheten med räddningstjänst och ambulansverksamhet som täcker hela ön inom rimlig tid.
Kan sedan den mångåriga visionen om kollektivtrafikens linjesträckningar anpassad efter dagens pendlingsmönster förverkligas är mycket vunnet.
Så nu är det dags för politikerna att visa handlingskraft och att det finns allvar bakom orden om en levande landsbygd. Ett positivt beslut om Roma vårdcentrals framtid kan bli en bra början.