Dumsnålt ta bort Bussiga kortet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ont om pengar
Jag tycker för övrigt att det är att skriva ungdomar på näsan genom att hänvisa till att de visst kan cykla eller gå. Givetvis kan de det, men varför ska just ungdomar som grupp (dessutom den med absolut minst resurser) i princip fråntas möjligheten att åka kollektivt när de så behöver?
Kjell Skalberg (c) har vid ett flertal tillfällen påpekat att en bussresa inom Visbys stadsgränser kostar 4,70 kronor för den som har klippkort. Må så vara, men 4,70 kronor är mycket när man har få eller inga pengar. Att hänvisa till att det "bara" kostar 4,70 kronor är cyniskt och visar på borgerlighetens verklighetsfrånvändhet. Vi har många kommunmedlemmar med ytterst begränsade resurser, där det inte finns möjlighet att förse sina barn med ett busskort, vare sig priset med klippkort blir 4,70 kronor eller ej. Därtill kan det vara värt att undra över varför inte borgerligheten, som annars pratar så mycket om att öka hushållens disponibla inkomster, inte tar tillfället i akt och "frigör" pengar i hushållen genom att behålla Bussiga kortet i Visby? Det hade ökat många hushålls disponibla ekonomiska manöverutrymme.
Dessutom funderar jag över det faktum att tekniska nämnden är en av de så kallade samhällsbyggnadsnämnderna. Smaka på det ordet; det förpliktar - att bygga samhället. Personligen vill jag bygga ett samhälle för alla, där bördor och förmåner fördelas efter förmåga respektive behov. Där vi gemensamt minskar miljöpåverkan och konsumtion. Bussiga kortet har varit ett led i det arbetet; att fostra den unga generationen till klimatsmart resande, som sedan håller i sig när de senare blir betalande resenärer.
Som en tröst i eländet är förvisso Bussiga kortet kvar för landsbygden, men själva helhetsgreppet försvinner, när kortet slutar gälla i Visby. Somliga unga får försöka ta sig tvärs över stan bäst de kan, andra har kanske någon som skjutsar. Miljövinsterna går i alla fall förlorade, det är ett som är säkert.
I bakgrunden spökar också de "oroligheter", som ibland förekommit på bussarna och som förefaller vara en starkt bidragande orsak till indragningen. Det blir dock smått löjeväckande när ledamöter i fullmäktige drar upp vittnesmål från enstaka busschaufförer. Det kan väl ändå inte kallas statistiskt säkerställt underlag för beslut. Om hot och våld förekommit bör det ju bli polissak, och inte lösas genom en kollektiv bestraffning som drabbar alla unga i Visby!
Upprepar misstaget
Vi som var tonåringar på 90-talet kallas ibland den förlorade generationen, då konsekvenserna av dåtidens besparingar slog så oerhört hårt mot somliga av oss, men också mot oss som kollektiv.
Den borgerliga majoriteten håller på att begå samma misstag mot dem som är unga idag, genom att låta dem känna av svångremmen. Vad hände med att "värna barn och unga", som det under en period talades vitt och brett om?
Jag förstår till fullo de ungas besvikelse över den borgerliga majoritetens dumsnåla och dåligt underbyggda beslut. Jag sörjer också de förlorade miljövinsterna. Samtidigt gläds jag åt att vi från oppositionens sida kan ge tydligt besked: när vi vinner valet återinförs Bussiga kortet i Visby!