Det är en viktig fråga Eva Bofride tar upp i gårdagens ledare här på grannsidan, som en följd av EU-parlamentarikern Kent Johanssons (C) besök på ön i tisdags .
EU kan verka avlägset, vi glömmer det lätt i allt dagsaktuellt med trafikupphandling och gymnasieprogram. Men just nu förbereds strukturprogrammen för nästa budgetperiod och vi har all anledning att intressera oss för det.
En Gotlandsfråga som regionen drivit är den geografiska fördelningen av programmet för gränsöverskridande samarbete, det som på EU-språk brukar kallas Intereg A. Idag finns det två områden i vår närhet, Södra respektive Mellersta Östersjöprogrammet.
Det är ingen bra lösning för Gotland med vår unika och centrala placering. Innevarande period tillhör vi programmet Mellersta Östersjön men vi behöver givetvis kunna samarbeta åt båda hållen.
Idag ingår de estniska öarna Ösel och Dagö i Mellersta Östersjön medan danska Bornholm, liksom sydöstra Sverige ingår i Södra Östersjön. Vi har och behöver utveckla samarbete med dessa, och flera, områden runt Östersjön.
Region Gotland har under flera år lobbat för ett gemensamt program där vi kan få stöd för samarbete med alla våra grannar. Vi har hjälp av vårt medlemskap i Stockholmsregionens Europaförening och B7-nätverket, med de stora Östersjö-öarna, och har så småningom upplevt ett visst gehör från EU-kommissionen. Nu gäller det för region och länsstyrelse att hänga i. Jag utgår från att Eva Nypelius och Lars Thomsson tog tillfället i akt att ta upp den frågan med Kent Johansson.
Bästa sätter att vara proaktiva i stället för reaktiva är att ha konkreta projektförslag i beredskap när programperioden börjar. Enligt den officiella dagordningen ska det ske 2014.
Nu vet vi att det alltid brukar bli förseningar så första ansökningstillfället kanske inte kommer förrän ett halvt eller helt år senare. Å andra sidan tar det ofta mer tid än man tänkt sig att utforma projekt, aktivera eller skapa partnerskap att samarbeta inom och bli överens om ambitionsnivå, avgränsning och utförande.
Vi har grunden i det regionala utvecklingsprogrammet Vision Gotland 2025. Nu behöver vi prioritera och konkretisera. Det är en bra metod att starta med vad vi redan kan, vill eller måste göra, söka samarbeten och därmed växla upp våra egna resurser med de EU-pengar vi är med och bidrar till. Gotland behöver stå väl rustat inför nästa programperiod i EU. Region Gotland har ledartröjan.