Småland svämmar över för andra gången på tre år. Ryssland gick här om dagen i landssorg över de cirka 170 personer som hittills konstaterats döda i översvämningen i regionen Krasnodar. Ett område som redan 2002 på likande sätt svämmade över, också då med dödlig utgång. Det är bara några av alla översvämningarna senaste åren. Säga vad man vill, men det extrema väder är här för att stanna.
Dessa övertydliga konsekvenser borde öka intresset och ambitionen att göra något åt världens klimatförändringar. Men så är inte fallet. Förra månaden fastslog till exempel EU att de ger upp 20-20-20-målet. EU konstaterar alltså att de inte kommer kunna minska koldioxidutsläppen med 20 procent fram till 2020.
Med EU:s inställning och misslyckade klimatförhandlingar, senast i Rio, kommer vi garanterat att se fler översvämningar. SMHI räknar med att havsnivån i Östersjön kommer att stiga cirka en meter under de kommande 100 åren. Forsätter makthavare undvika att göra något kommer det att kosta enorma summor. Att hantera konsekvenserna av de stigande vattennivåerna är betydligt dyrare än att ställa om för att minska koldioxidutsläppen.
I det översvämningsdrabbade St. Petersburg, med kust till Finska viken, har det sattsats på att bygga en stor damm för att skydda staden. Dammurarna klarar en vattennivå höjning på fem meter. Projektet stod färdigbygg i slutet av 2011 och lyckades stoppa den 309:e översvämningen av staden. Men så har det kostat också. 3 miljarder euro har lagts ner i bygget.
I Stockholm är planerna för Nya Slussen klubbade. En del i projektet är att öka tappningskapaciteten från Mälaren för att hindra den från att svämma över. Mälaren har stora delar av mälardalen som avrinningsområde och år 2000 steg vattennivån med ca 2 meter. Resultatet blev då, precis som nu i Småland och Ryssland, förödande för människor och natur. När sedan Östersjön stiger minska nivåskillnaden mellan de två vattendragen och det blir svårare att hålla Mälaren på en låg vattennivå. Kostnaderna för att bygga Nya Slussen är ännu inte klara men beräknas till minst 10 miljarder kronor.
Med största sannolikhet kommer vi att se mer av den här typen av lösningar framöver. Göra man inte någonting åt det som orsakar klimatförändringarna, då kommer det senare att kosta enormt mycket att göra något åt det klimatförändringarna orsakar.