REPLIK
Det narkotikafria samhället som samtliga politiker vill se ter sig allt mer avlägset. Speciellt om man inser hur länge förbudet varit igång och hur mycket resurser som lagts ner för att få ett slut på användningen.
Frågan om en legalisering är den enda frågan som alla partier i den svenska riksdagen tycker lika i, så länge man inte räknar med Vänsterpartiet som är för en avkriminalisering. Resultatet av en diskussion som det råder konsensus i, är att den lätt blir inkrökt där problemen som makthavarna skapar inte tas på allvar. Det är inte vi ”drogliberaler” som är ute ur tiden. Barack Obama stödjer delstater som vill legalisera användandet av cannabis.
En majoritet i både Storbritannien och Danmark är för en legalisering. Tidningar som Business Insider, New York Times, Huffington Post, The Guardian och The Economist har länge skrivit om att alternativ till dagens narkotikapolitik.
I mitt inlägg ”Kriget mot narkotikan går inte att vinna” belyste jag de problem som uppstått av förbudet mot narkotikan på ett sakligt och evidensbaserat vis. Tyvärr fick jag inga argument i den stilen tillbaka.
Det är intressant att varje gång man diskuterar en legalisering av cannabis nämner man alltid barnen. Visst kan jag förstå att man vill vinna några poäng och hävda att fler unga skulle bruka cannabis om det vore lagligt, men tar man en titt på de länder där narkotika är lagligt eller som inte betraktas som en kriminell handling är bruket bland minderåriga lägre än i Sverige.
I Holland är det färre unga som testat på cannabis än i Sverige. Ett land där cannabis säljs öppet i coffeeshops. I Portugal är det hälften så många unga som testat på cannabis än i Sverige. Ett land som avkriminaliserade allt bruk av narkotika 2001, oavsett om det gäller cannabis, heroin eller kokain.
Resultatet av initiativet blev att missbruket halverades och att missbrukarna fick vård i stället för straff och fängelse. Dödligheten bland Portugals narkomaner är endast en sjättedel av vad den är i EU:s mest ivriga förbudsland – Sverige. Då räknar man inte ens med de som skjuts ned på grund av handeln. Exempelvis är 9 av 10 våldsbrott i Göteborg kopplade till narkotikahandeln.
Det finns starka anledningar till att glassgubben inte dödar sina konkurrenter eller att man måste vända sig till de kriminella gängen för att köpa en ny mobiltelefon. Varför? För att dessa produkter säljs öppet på marknaden, med konkurrens under lagens skydd.
Det bör inte vara så svårt att inse problemen med ett förbud. De som ivrar emot en legalisering av cannabis skulle troligtvis inte vara för spritförbudet i USA eller föreslå att cigaretter förbjuds. Resultatet skulle bli att Hells Angels etablerade sig utanför landets skolor för att sälja kopior av Marlboro till landets unga.
Vad som händer när en produkt på en marknad förbjuds – oavsett om det gäller snus, alkohol eller narkotika är att ingen på marknaden bryr sig om att följa lagen, eftersom att de ändå är och kommer förbli kriminella.