Gotland kan bli ett skyltfönster för elbilar, skrev Produkt Gotlands ordförande Sven Sandström på debattsajten Newsmill för en dryg vecka sedan. Jag tror han har helt rätt. Elbilen har en framtid på Gotland och det är jättebra att öns bästa företagarförening, Produkt Gotland, driver på i denna fråga.
Elbilen har i nuläget egentligen bara ett fel, den är för dyr i inköp. De flesta elbilar kostar 100-200 tusen kronor mer än en vanlig bensindriven bil. Å andra sidan är bränslekostnaden för elbilen avsevärt lägre än för bensinbilen. Elbilar kostar bara runt två kronor milen i bränslekostnad mot bensinbilens avsevärt dyrare bränsle. Den stora fördelen med elbilen är naturligtvis miljöeffekten och att den är tyst till skillnad från bensinbilarnas brummande och bullrande.
Elbilen kan accelerera snabbt och nå toppfart på 130 kilometer i timmen. Men den måste laddas när den kört cirka 15 mil. Å andra sidan är cirka 70 procent av alla körningar under 15 mils längd. Och i takt med att det blir fler elbilar kommer allt fler laddställen att sättas upp. Oftast laddar man bilen under natten när elförbrukning i övrigt är som lägst. På Gotland får vi i genomsnitt 40 procent av vår el från vindkraft. Elbilar på Gotland kan verkligen ha vind i tanken, som Sven Sandström skrev på Newsmill.
När Region Gotland nu ska se över sin bilpool och se till att den används rationellt av de anställda, så vore det naturligt att elbilar köps in. De flesta bilturerna är kortare än 15 mil och med bränslekostnader på två kronor milen skulle det spara både miljön och regionens ekonomi. Dessutom skulle regionens inköp då bidra till en positiv insats både för miljön och näringsklimatet. Offentliga inköp ska användas i miljöpolitiken. Liksom vid köp av ekologisk mat och Fairtrade.
Energiska entreprenörer inom företagarföreningen Produkt Gotland jobbar intensivt för att få fler elbilar på Gotland. Regering och riksdag måste subventionera elbilarna så fler har råd att köpa dem. Och Region Gotland borde köpa allt fler elbilar som tjänstebilar. Det handlar både om näringspolitik och miljöpolitik.