Elförsörjning är att rusta för framtiden

Politik2017-08-01 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Girighet har ingen färg. Storskalighet ingen partifärg. Alla våra regionpolitiker springer åt samma håll utan eftertanke beträffande framtida elproduktion. Småskalighet och demokrati ignoreras. Fokus ligger på storbolag, inte framtida utvecklingspotentialer, lokala krafter eller kollektiva möjligheter och lägre elpriser. Du, Filip Reinhag (S), ta av dig skygglapparna, du är nu regionråd och får inte glömma ” Alla tillsammans för människans rätt. Vad vi gör är vad vi ska och bör och ingen kan stå utanför”.

Det måste skapas nya aktörer och nya ägarmarknader. I det finns teknik, utbildning och lokala entreprenörer samt jobb. Inte bara ensidigt på vindsidan utan också på andra energiområden. Vi måste kunna utveckla mängder av småskaliga elsystem där vi bor, vilket är möjligt om alla går med för att demokratisera elmarknaden. Tar vara på den öppning i den tekniska utveckling som är på gång just nu och gynnar var man. För det är ni politiker satta att se till. Se till framtiden. Inte bara nu.

Om vi uppmanas att skaffa solceller, måste vi kunna ta hand om vår egen förbrukning i orostider. Thomsson (C) avfärdar all form av slutna elsystem, oavsett hur diskussionen går utanför ön. Kan man ha fjärrvärme på vissa platser, så varför inte ha gemensam elproduktion inom vissa stadsdelar eller i ett grannlag. Använda sin egen el i första hand eller en vindkraftspark för en stadsdel. Du kan inte se in i framtiden, men du kan rusta dig för den. I Karlshamn finns ett bolag Solarsupply som tagit fram en helhetslösning. Solenergin går via hushållets konsumtion ut på nätet.

I Eskilstuna startas en folkhögskolekurs för solcellsentreprenörer. Vad gör man på Gotland? Skriker på yrkesskolor.

Djurgårdsstaden, ett projekt i Stockholm, har som mål att utveckla smarta elnät för bättre användning av förnybara energikällor, utveckla energismarta hem, där de boende kan påverka egen förbrukning.

I Tyskland, som länge legat före i solcellsanvändning på småhus, där människor lärt sig spara el, finns idag en rörelse, ”Photo-voltaic guerilla”, för tillvaratagande av egen energi.

Överföra el hem till gemene man kostar orimliga summor idag. År efter år har avgiften höjts och politiken låter storbolag och kapital hållas. Redundans är lika med information som upprepar redan etablerad information utan att tillföra någon ny.

Så vad vill du säga Filip Reinhag med redundans i systemen? Hur vill du ställa om? Vad har du för svar på klimathotet? Hur vill du investera i nya hållbara energilösningar? Klimatfrågan är den största solidaritetsfrågan, den viktigaste klassfrågan och den största utmaningen mot det ekonomiska systemet, nämligen de som äger de fossila bränslen och bromsar utvecklingen. Politik är inte flathet, politik är att göra.