Det är som tiden sprungit förbi Lars Thomsson (C), och de gotländska politiker som vid partiernas frukostmöten under Almedalsveckan ber om en tredje elkabel, när Gotland fått ett framtidserbjudande om smarta elnät och en möjlighet att driva utvecklingen av småskalig elproduktion i slutna system.
Vad framsynta gotländska partier borde gå samman om och omgående begära hos riksdag och regering är en ny och omskriven ellag.
Alltså begära ändring av villkor för distribution och förändra systemet för elcertifikat, så att det inte bara gynnar stora producenter som Vattenfall, som är fallet i nuläget, utan också alla små vind- och solkraftsproducenter som kommit i kläm.
För små producenter finns ingen möjlighet att dela el med grannen. Vi har 120 kvm solceller på vårt ladugårdstak. Hur verkar du, Lars Thomsson, för att vi skall kunna använda dessa kilowattimmar för eget bruk och kunna leva hållbart i vårt hushåll? Det är en fråga jag vill att du skall svara på.
Varför skall vår energi rinna ut i ett system som är sårbart för framtiden och som ger några ynkliga ören i retur och inte på något sätt motsvarar mina önskemål, att se en elräkning med noll förbrukning som svar på en stor investering. Framtiden handlar om att göra elomställningen enkel för användare. Inte bara i bostadsområden i staden utan på landsbygden, där några fastigheter med hjälp av sol kan skapa sin egen elförbrukning.
Vad hjälper det att ha fliseldning, om värmepannan går på el?
Vad är vitsen med en energiomställning om gamla lagar, kraftnät och system skall fortsätta att rulla som om inte förnybar energi kräver nya tänkesätt och kraftnät? Du var uppenbarligen inte på det seminarium som tog upp ämnet: ”Finns det energibolag i framtiden? Hur ser de ut i så fall? Om inte, hur får vi då vår energi?”
Om storskalig produktion försvinner samtidigt som småskalig energiproduktion ökar i omfattning, måste kraftnätet förändras.
Smarta elnät handlar inte bara om att minska elförbrukning industriellt och privat över dygnet utan också om hur vi integrerar sol- och vindlagring. Det måste till ett starkt samarbete mellan intressenter.
I grunden handlar det inte bara om lagringsmöjligheter som storlek på batterier. Vi står inför kampen mellan att sälja el, profiten, och att spara el för ett hållbart, klimatanpassat samhälle. Smarta personer väljer smart el. Alla måste ändra sitt beteende och sluta vara närsynta.
Det är den största utmaningen framåt. Att lämna traditionell storskalig elproduktion bakom sig och i stället skapa en kunddriven utveckling och en demokratisering av elbranschen.