När gotlänningarna protesterade mot de höga färjepriserna så blev det som förväntat en stor uppslutning. Frågan är brännhet och borde mana infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd till en väl tilltagen stund av eftertanke. Gotlandssonen Eric Erfors påpekar med rätta i sitt ledarstick i Expressens gotlandsupplaga "att ingen riksdagspolitiker har såvitt jag vet krävt geografiska strafftullar på Ölandsbron. Att öka det statliga stödet till Gotlandstrafiken är smart regionalpolitik. Det snedvrider inte konkurrensen som alla olika direkta företagsstöd, utan ger Gotland tvärtom rimligare konkurrensvillkor".
Ja det kan vi väl alla tillfullo instämma i.
Då är det mer än uppseendeväckande att infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) inte har annat att komma med än att det nog bara är att kliva ett steg tillbaka i utvecklingen och förordar långsammare färjor. Det skulle inte förvåna mig om vi så småningom får veta att hon tog flyget tillbaka till fastlandet. Samtidigt som hennes partikamrater här ute - tillsammans med alla övriga partier om man bortser från miljöpartisterna - klart har deklarerat en helt motsatt uppfattning.
Det minst sagt krystade skälet till hennes åsikt tycks vara antagandet att upphandling av långsamma färjor skulle bidra till att fler rederier skulle kunna nappa på upphandlingen och därmed pressa ner kostnaderna. Att man därmed skulle vrida klockan tillbaka bryr hon sig inte om. Ingen i hemmakommunen skulle väl komma på tanken att skrota förbifart Stockholm? Nej trodde väl inte det!
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd ska därför få en läsuppgift. Eller om tiden är knapp - överlåta det till en läskunnig statssekreterare. Läs Sjöfartstidningen nummer 6 - 2012 eller uppsök hemsidan www.vikinggrace.com Där får vi veta att Viking Line redan kommer att ha sitt första LNG-drivna fartyg i trafik mellan Stockholm och Åbo under januari månad 2013. Fartygets nedsmutsning av Östersjön blir så små att alla nya utsläppsregler som anbefalls av EU i Bryssel kommer att uppfyllas. Varvet i Åbo STX Finland Turku Shipyard är leverantören. Tekniken finns alltså redan framme så vad är det som motsäger att Viking Grace kan ha sin motsvarighet i ett par LNG-drivna fartyg under svensk flagg mellan Gotland och fastlandet innan nuvarande avtalsperiod går ut?
Någon har mycket riktigt påpekat "att det kanske inte är absolut nödvändigt att skicka sopor till fastlandet i 25 kno ". Onekligen sant. Men möjligheten kan kanske regleras i det nya avtalet genom att skeppa de icke tidskrävande kyl- och godstransporterna med ett specifikt godsfartyg modell Gute. Alla möjligheter borde kunna beaktas. Dock inte att som Elmsäter-Svärd vrida klockan tillbaka till ett läge som vi redan tyvärr har upplevt - Nordström & Thulin-perioden. Bara tanken skulle framkalla allvarliga frossbrytningar och kunna få fler än de sjutusen att åka direkt upp till Norrbro och riksdan och tippa morötterna framför riksdagshuset.