En arbetsmarknad som inte fungerar

Politik2015-03-04 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Östnytt nomineras till en guldspade för sitt arbete att granska arbetsmarknaden och Fas 3. Deras reportage visar på en arbetsmarknad som har gått över styr. Fas 3 kostar staten cirka två miljarder varje år för att sysselsätta 37 000 människor. Östnytt visar hur beroende arbetsgivarna har blivit av detta och att arbetsgivarna faktiskt förlorar på att hjälpa dem till ett riktigt arbete.

Samtidigt har arbetsgivarna fått 73 miljarder i statligt stöd de senaste fem åren för att anställa människor som står långt från arbetsmarknaden. Vilka som får stöd är däremot hemligstämplat, samtidigt som en statlig utredning har visat att kontrollen över dem är minimal. I restaurang-, städ-, handel- och delvis äldrevårdsbranscherna har arbetsgivarorganisationer och fackförbund visat att flera ser stöden som en finansiering av verksamheten.

Men inte ens dessa kraftiga stöd rår på arbetslösheten som ännu ligger rekordhögt. Speciellt svårt att få jobb har de som är över 55 år. För dem tar det dubbelt så lång tid att få ett arbete som yngre. En ren åldersdiskriminering alltså.

Samtidigt har SVT tagit fram en prognos som visar att fyra av fem långtidsarbetslösa sannolikt kommer att fastna i arbetslösheten i framtiden.

År 2018 beräknas 80 procent av de arbetslösa vara just långtidsarbetslösa. Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg är med rätta bekymrad och gör vad han kan göra med en borgerlig budget som ännu styr arbetet. Helt klart är att regeringens främsta mål inte måste vara att bygga nya JAS utan att sätta in all kraft på att skapa offentliga jobb när den privata marknaden har misslyckats med det. Om inte förlorar vi både de äldre och de unga som inte ser någon framtidstro och det kan bli farligt i längden.

Jag såg dessutom ett klipp från 2005 där man spådde att det skulle vara ett underskott på 2 200 arbetsföra på Gotland 2015. Nu ser vi att det är tvärtom. Drygt 2 000 är arbetslösa. När jag började på Högskolan 2002 sa alla att när 40-talisterna går i pension, då blir det många lediga jobb. Nu har de pensionerat sig, men var är jobben?

Undersökningar visar att jobben övertas av maskiner i allt högre grad. Senast var det lastbilar som inte behöver någon förare. Det är dags att antingen se över hur vi delar de jobb som finns eller inför någon form av medborgarlön. Att vi ska få full sysselsättning igen är bara önskedrömmar.

Till sist har länsstyrelsen utmärkt sig igen på Fårö. Efter att ha klagat på släketäkter på Sudersand (sic) vill de nu att en bonde tar bort gruset på en väg han har till en åker på Ullahau. Hur han ska ta sig fram genom sanden utan att fastna förklarar de inte. Var finns förnuftet hos vår länsstyrelse kan man undra?