En av sju har lämnat fullmäktige sen valet

Ulf Hammarlund

Ulf Hammarlund

Foto: Privat

Politik2023-12-22 18:05
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Ingen kommer undan politiken, men vem har tid att bli politiker? Eller rättare sagt fritidspolitiker.

Fullmäktige som tillträdde efter valet 2022 har haft tolv möten. 

Av 71 ordinarie ledamöter har elva hoppat av. Dessutom har två lämnat sitt parti och blivit vildar. De sitter nu på egen rad bakom sitt gamla parti.

Redan innan första mötet den 17 oktober förra året hade tre invalda tackat för sig innan de ens börjat. Anders Thomasson (C), Katarina Krusell (MP) och Stefan Wessman (SD) meddelade direkt att de inte ämnade sätta sig på sina stolar. 

In kom istället Björn Dahlström (C), Robert Hall (MP) och Peter Oliveskog (SD). De var första ersättare i sina respektive partier.

Våren 2023 valde Robert Hall att tacka för sig och ersattes av Maya Arfvidsson. Helena Norrby Johansson (SD) lämnade också och ersattes av Kim Palm Modig. Johan Thomasson (M) slutade och ersattes av Kjell Broander.

Sedan har det accelererat under hösten med ytterligare fem som hoppat av och två som blivit vildar.

Socialdemokraterna har fått fyra avhopp: Linn Philip, Fanny Andersson, Antonia Broén och Benjamin Svensson. De ersattes av Robin Grähs, Charlotte Andersson och Benjamin Svensson. Jo, ni läser rätt. Benjamin valdes in, men avsade sig och ersattes av Tilde Strandell.

Rune Lundgren lämnade SD och ersattes av Jimmy Nilsson. Dessutom blev Kim Palm Modig och Michael Stenberg, båda SD, politiska vildar. De har behållit sina platser i fullmäktige, men har ingen politisk beteckning.

Sammanfattningsvis har SD tappat fyra av åtta som var ordinarie direkt efter valet. 

V, L och KD har däremot kvar samma uppställning som när det började.

Som ersättare i fullmäktige, för C, har jag förståelse att man som fritidspolitiker verkligen måste värdera sin tid. Jag, som pensionär, har tid. Men en småbarnsförälder med ett yrkesliv måste ha svårt att få timmarna att räcka till. 

Att sitta i fullmäktige betyder stort ansvar, det är mycket att läsa på, och det är många ämnen att sätta sig in i. Dessutom är det möten i partigrupperna före fullmäktige. Många sitter dessutom i nämnder och kan ha andra politiska uppdrag.

Att elva ordinarie ledamöter hoppat av fullmäktige är en hög siffra. En av sju har alltså lämnat, och det är fortfarande 33 månader kvar av mandatperioden. Det kommer med all sannolikhet att bli flera förändringar.

När det gäller nämnderna är det däremot långt ifrån lika många avhopp.

I tekniska nämnden har Tommy Gardell (S) och Susanne Davidsson (S) lämnat. Anita Cavallin (S) har lämnat miljö- och byggnämnden. Greger Eneqvist (S) lämnade hälso- och sjukvårdsnämnden för att ersätta Gardell i tekniska nämnden. 

Ola Hallvede (C) har slutat i barn- och utbildningsnämnden. Däremot har både socialnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden kvar samma ordinarie uppställning som när perioden började.

Av 76 som var med från start, har bara fyra slutat och en bytt nämnd.

God jul!