En bättre äldrepolitik

Politik2007-06-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förre äldreminister Ylva Johansson har tagit initiativ till ett äldrenätverk med 17 socialdemokratiska ledamöterna från olika utskott, som ska utveckla och stärka den socialdemokratiska äldrepolitiken.
Äldrepolitik berör alla sakområden och då är det viktigt att samarbetet fungerar bra. Äldrenätverket har satt upp tio punkter, som de ska driva. Det handlar om synsättet på de äldre. De är inte annorlunda än yngre och har samma behov i livet. I takt med stigande ålder och när krämporna kommer, så behöver äldre mer stöd och hjälp på olika sätt. Men alla har samma behov av sällskap, gemenskap och socialt liv som yngre.
I det borgerliga Sverige får de som jobbar lägre skatt, än de som lever på pension. Det är en medveten diskriminering av pensionärerna. Detta vill socialdemokraterna ändra på. Pension är ju inarbetad lön och borde beskattas som lön. Men tills vidare får de äldre betala högre skatt på samma summa, än de som arbetar i dagens borgerliga Sverige.
En annan angelägen reform är att de äldre ska erbjudas servicetjänster, som till exempel "fixartjänster" för att undvika fallolyckor. Kvarboendeprincipen är bra och de flesta äldre vill bo kvar hemma så länge som möjligt med bistånd av hemtjänst och hemsjukvård. Men det måste också finnas fler platser i äldreboende, så att de äldre kan flytta in där och få omsorg och sällskap som de önskar.
Den satsning på kompetensstegen för personalen inom äldreomsorg, som socialdemokraterna drog igång, har den borgerliga regeringen avbrutit. Det är viktigt både för personalens trevnad och vårdtagarens behov att personalen får den kompetensutveckling som behövs. Bemötandet har avgörande betydelse för en äldreomsorg med hög kvalité. Och att personalen har kunskap om åldrandets medicinska påverkan.Glädjande är också att socialdemokraterna vill satsa mer på kunskap och forskning för att stärka vården för de dementa.
Jag tycker också det är bra att socialdemokraterna inte tar för givet att anhöriga ska vårda sina nära. De måste också få avlastning. Det handlar ofta om kvinnan som vårdar sin man. Många vill det, men det får aldrig bli ett tvång. Och de behöver avlastning.