En bättre värld när barn tas på allvar
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det engagerade också skolbarn på Gotland. Demokratin blev plötsligt mycket tydlig. Eller se det flera kvadratmeter stora Vänskapsträd som nu hänger på Almedalsbiblioteket med ett 25-tal rottrådar av bland annat trygghet, ärlighet, bry sig om och att inte retas. Ett Vänskapsträd som elever i Västerhejde skola gjort tillsammans.
Deltog med liv och lust
I den aktuella omröstningen deltog alla skolbarn med liv och lust. De har lärt om kandidaterna och deras verksamhet. Fått inblick och utblick. Förstått sammanhang. Insett sin egen situation och hur den kan ändras. Det handlar ytterst om hur ett samhälle är uppbyggt och fungerar. Vad som krävs för att barn och deras familjer skall få en bättre och rättvisare tillvaro. Ett avancerat och respektfullt projekt. Och detta klarar dessa miljoner barn galant. Men i Sverige kan man inte ens sänka rösträttsåldern till 16 år. Vad säger det?
När denna unika valprocess var till ända stod Nelson Mandela och Graca Machel som vinnare. Mitt hjärta slog hårt när jag såg kuvertet öppnades, lappen togs fram och namnen lästes upp av en elev på Gotland.
Nelson Mandelas frihetskamp
Jag rös plötsligt vid minnet av Nelson Mandela när han nyss frigiven efter sina 27 år i fängelse besökte Sverige. Uppenbarade sig i Folkets Hus i Stockholm. Äntrade talarstolen och talade som bara han kan göra. Då stod tiden still. Ja, på sätt och vis hade den gjort så under de 27 åren. Nu tickade den goda tiden igång igen. Resten är ett stycke hoppfull nutidshistoria som vi alla känner till. Nelson Mandelas frihetskamp inkluderade hela tiden barnen i Sydafrika. Men hans barnrättsengagemang fick än starkare fokus då han och Graca Machel blev ett par. Graca Machel som länge kämpat i Mocambique för flickors rätt att gå i skola.
Senare arbetade hon aktivt inom FN för att uppmärksamma barn i krig och för att stoppa handel med barn. Nelson och Graca blev en stark röst i världen för barns rättigheter och är så allt fort. Det har barnen klokt insett med sitt val.
Mattslavbarn och aids-offer
Inget lätt val bland tretton likvärdiga kandidater, alla med barnets rättigheter för ögonen. Från 11-åringarna Iqbal Masih och Nkosi Johnsson, mattslavbarn respektive AIDS-offer, till 91-åringen Nelson Mandela.
Det visar att alla är kapabla och viktiga att lyssna till, barn likaväl som gamla. De grupper i en befolkning som så ofta sorteras ut av det effektiva och producerande samhället. Men som därmed biter sig i svansen.