En bra dialog istället för gnäll

Tillförordnade landshövdingen Anders Granat kommenterar diskussionen på Tillväxt Gotlands möte förra veckan.

Tillförordnade landshövdingen Anders Granat kommenterar diskussionen på Tillväxt Gotlands möte förra veckan.

Foto: Zettergren Bengt

Politik2009-11-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Dialog blev till slut kärnan när mycket av den spretiga debatten skalats bort. Tillväxt Gotland, med Tiina Mykkänen i spetsen, hade i tisdags kallat till ett offentligt möte under den något provokativa rubriken "Behöver Gotland tillväxt?".
Ett ambitiöst program där man ville belysa många frågor på en gång. Föreläsarna avlöste varan och tre paneler ställdes till svars. Swedbanks vice VD Peter Nygårds, tillika sommargotlänning, lotsade på ett föredömligt tydligt och respektfullt sätt genom den långa kvällen.

Gnäll på länsstyrelsen
Men innan man kom fram till behovet av dialog var det mycket gnäll, på kommunen, på länsstyrelsen och på media. Länsstyrelsen fick mest på tafsen, inte bara i sak utan för att man hade märkligt svårt att tydliggöra sin roll och vad man faktiskt gör.
Kanske blev kvällen därmed en väckarklocka för den rikt företrädda länsstyrelsen att öppna upp för dialog med näringslivet och slå av på det byråkratiska. Som i alla myndigheter finns alltid tröga strukturer som kan vara svåra att komma till rätta med. Här måste ledningen vara observant och vidta de åtgärder som krävs för att en generös service skall prägla myndigheten. Utan att därför göra avkall på det formella myndighetsansvaret.
Mot slutet av kvällen kom det fram, genom Tiina Mykkänen, att ett par samtalsfrukostar är inplanerade med länsstyrelsens ledning. Ett gott första steg. Men det krävs mer än så för att leva upp till "Smidiga Gotland".

Gnäll river inga murar
Egentligen borde det ha varit en av Tillväxt Gotlands huvuduppgifter från första början att bryta sig igenom de murar som finns gentemot länsstyrelsen och den kommunala förvaltningen. Gnäll och kritik river inga murar. Det krävs ett annat verktyg. Det verktyget heter förtroendefull dialog. Dags nu!
Kommunen var desto tydligare i sin framtoning, såväl från stadsarkitektkontoret som från Eva Nypelius. Eva Nypelius långa inlägg andades stark tillväxttro och en bjudande öppning mot näringslivet.
En bra signal som också oppositionsrådet Björn Jansson ställde sig bakom. Samsyn är viktig i dessa vitala frågor. Men det gäller att också öppna upp en dialog mellan kommunen och länsstyrelsen för att finna och stärka det smidiga. Det kan väl inte vara så svårt nu när man dessutom snart bor vägg i vägg ute på Visborg. Alltså, se till att denna förtroendefulla dialog kommer till. Bums!
Dialog med näringslivet och bättre samverkan mellan kommun och länsstyrelse. Två slutsatser denna kväll. Den tredje var att tillväxt och bevarande inte står i konflikt. Det blev uppenbart genom flera föredrag.

Krävs förtroendefull dialog
En ganska självklar slutsats, men ändå överraskande för de flesta. Bra att det kunde sägas så tydligt. Med dessa slutsatser borde triangeln kommunen-länsstyrelsen-näringslivet bli en välfungerande enhet till fromma för tillväxt med sikte på Vision 2025.
Redan klättrar Gotland på de prestigefulla näringslivslistorna. Det kunde Tiina Mykkänen med glädje berätta inledningsvis med applåder och bifall. Och som en slutkläm konstaterade hon att de två tidningarna har åtta sportjournalister men noll näringslivsreportrar. Något för GT och GA att tänka på.
Svaret på frågan om Gotland behöver tillväxt blev förstås ett ja. Men då krävs dialog istället för gnäll. En viktig slutsats denna kväll. Låt det få bli en gotländsk modell.