En framgångsrik jobbpolitik

Det socialdemokratiska kommunrådet Anders Johansson har hittat en metod och modet att knäcka långtidsarbetslösheten i Sigtuna.

Det socialdemokratiska kommunrådet Anders Johansson har hittat en metod och modet att knäcka långtidsarbetslösheten i Sigtuna.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Politik2012-07-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det socialdemokratiska kommunrådet Anders Johansson, Sigtuna kommun, blev tidigare en rikskändis.

Hans privata SMS-kommentarer om Håkan Juholt läckte ut till pressen, satte stenen i rullning som ändade Juholts partiledartid. Han jagades som en trolös avfälling.


Knäcka långtidsarbetslösheten
Nu har han chans att bli en kändis för en annan sak. Han har hittat en metod och modet att knäcka långtidsarbetslösheten i Sigtuna. Han anställer de långtidsarbetslösa och ser dem som en resurs i stället. På sikt ska försörjningsstödet minska. Svårare än så är det inte.

Trots en urstark arbetsmarknad i Stockholmsregionen, såg Anders Johansson att försörjningsstödet (tidigare socialbidrag) ökade med 75 procent under de senaste tre åren. Orsaken var i många fall ändrade statliga regler, försämringarna av arbetslöshetskassan och ersättningarna från försäkringskassan.

Kommunen inventerade inledningsvis de som hade arbetslöshet som grund för att de fick försörjningsstöd. Gruppen omfattade till slut 160 personer, 110 vuxna och 50 ungdomar. Fem hade även olika diagnoser.

Många har haft ersättning under 8-9 år och en av deltagarna hade varit utan anställning de senaste tretton åren. Anders Johansson ville bryta trenden med att allt fler fick försörjningsstöd. Deltagarna i gruppen visstidsanställdes under 12 månader, heltid och med kollektivavtalsenliga individuella löner.

Den med lägst lön får cirka 17 200 kronor och upp till 19 000 kronor per månad. Jobben kommer inte att tränga ut någon annan anställning, utan blir mer en kvalitetshöjning av den ordinarie kommunala verksamheten.

Kravet är att alla ansluter sig till en arbetslöshetskassa. Ett visst tvång finns, de som inte vill medverka i projektet mister rätten till fortsatt försörjningsstöd. Projektet hade kort startsträcka. September 2011 drogs riktlinjerna upp och januari 2012 påbörjades de första anställningarna.

Alla som har någon kunskap om arbetsmarknadens funktionssätt vet att en anställning ger både erfarenhet, meriter, struktur på den dagliga tillvaron, gemenskap med arbetskamrater och ett bättre självförtroende.


Opartisk utvärderare
Målsättningen är att så många som möjligt redan under visstidsanställningen ska kunna gå vidare till andra jobb. Allt för att långsiktigt säkra den egna försörjningen.

Kommunalrådets "order" är att samtliga förvaltningar och bolag ska aktivt bidra till satsningen blir framgångsrik. När de söker jobb kan de svara på frågan, vad gör du nu? Jo, jag jobbar i Sigtuna kommun!

Kommunen har lagt mycket resurser på att följa upp satsningen och ett opartisk utvärderare är engagerad. De ekonomiska konsekvenserna betonas i den kommande utvärderingen. Man beräknar att en vuxen person "kostar" kommunen årligen 484 000 kronor. Med andra ord nära fem miljoner kronor under tio år! Kostnaden för att driva projektet under 16 månader uppgår till 2,6 miljoner kronor.


Spara över tio miljoner kronor
Kommunledningen beräknar att man under en treårsperiod kan spara netto över tio miljoner kronor till följd av kraftigt minskade kostnader för försörjningsstöd.

När Anders Johansson avslutade seminariet berättade han att han varit kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun under tio år. "Detta är mitt bästa beslut!"