En gotländsk tillväxtbanan
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det finns stor samstämmighet om att det är viktigt att mentaliteten på ön fortsätter att förändras. Förändringsbenägenheten har ökat bland gotlänningarna. Det som många tidigare ansåg otänkbart är idag eftersträvansvärt. Jantelagen krymper allt mer och det blir allt fler människor på ön som släpper ut sin kreativitet och handlingskraft i full blom. En del resulterar i växande företag som Faktab och Werkelins imperium. Men det finns också väldigt många mindre kända småföretagare och entusiaster, som känner det möjligt att förverkliga sina drömmar. Det är viktigt.
En knäckfråga för Gotlands utveckling är om vi ska isolera oss och tro att vi som en liten ö i den globala omvärlden kan på egen hand klara vår utveckling. Eller om vi ska satsa som vi gjort på internationellt samarbete i Östersjön och med Stockholm och Mälardalen. Då jag, liksom mina två chefredaktörskollegor, var inbjudna att ge våra visioner för 2025, tog jag chansen att väcka tanken med bilden av den gotländska bananen.
Under början av 1990-talet när vi diskuterade regionernas betydelse pratades det om den europeiska bananen. En tillväxtregion som på kartan såg ut som en banan. Den sträckte sig från London över Bryssel, München, Paris och ner mot Milano i norra Italien. Jag tycker vi ska arbete för visionen att skapa en gotländsk tillväxtbanan, som sträcker sig från Uppsala i norr till långt ner i Polen. Gärna också in i de tre baltiska staterna och mot den gigantiska marknaden runt S:t Petersburg i Ryssland.
För Gotland är det mest naturligt att ha samarbete med Stockholm/Mälardalsregionen jämfört med vilken annan region i Sverige. Redan idag samarbetar vi om sjukvården och det kan säkert bli väldigt mycket mer som kan gynna Gotland. Ett allt mer organiserat samarbete har dragits igång med Polen om kultur och turism. Och ett av Gotlands mest framgångsrika företag inom miljösektorn, Rindi energi, har redan etablerat sig på den polska marknaden.
Jag tror det är en mycket fruktsam framtidsvision för 2025 att sträva mot att förverkliga den gotländska bananen, som sträcker sig från Uppsala i norr till långt in i Polen. Genom detta samarbete på alla områden kan vi utveckla Gotland och bidra till att utveckla ön att bli ett Östersjöcentrum. Och bygga ut handel och affärer där vi både köper och säljer. Med detta kommer också färje- och flyglinjer att växa fram, som underlättar kontakter och handel inom Östersjöregion och inom den gotländska tillväxtbananen.