En helt annan historia
Foto: Jack Mikrut / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ändå kunde skillnaden knappast vara större. Den nuvarande alliansregeringen kan gå till val med hanteringen av ekonomin som en tillgång och, enligt vissa opinionsmätningar, med en ledning i opinionen. För Bildt-regeringen var ekonomin ett tydligt sänke och redan innan valdagen hade medier, marknaden och medborgarna tagit ut den socialdemokratiska valsegern i förskott. I en kamp om vilket regeringsalternativ som kunde presentera de skarpaste nedskärningarna, direktsändes oppositionens presskonferens med presentation av ett valmanifest som mest innehöll besparingar och begäran om ett öppet mandat.
Alliansregeringen idag ligger betydligt bättre till än Bildt-regeringen 1994 och oppositionen idag ser inte ut som självklara vinnare. Men det handlar egentligen om två partier - moderaterna och socialdemokraterna. Då var frågan om socialdemokraterna skulle få egen majoritet eller inte, idag är frågan om partiet ska göra sitt sämsta val eller inte. Då var frågan om moderaterna skulle få över 20 procent, nu är frågan snarare om de når över 30 procent.
Det ska betonas att fyrpartiregeringen 1991-1994 hade betydligt sämre arbetsförutsättningar. Dels hade den ett helt annat parlamentariskt läge. Bildt-regeringen saknade egen majoritet i riksdagen, och var beroende av att få igenom sin politik med direkt eller indirekt stöd av ny demokrati eller socialdemokraterna. Dels hade regeringen en svagare ställning, framför allt i budgetfrågor, än vad regeringen har idag. Förändringar i regelverket kring budgeten har gjort det betydligt svårare att fälla enskilda delar av regeringens budget. Reinfeldts regering har också haft ett år till på sig att genomföra sin politik - efter valet 1994 övergick ju Sverige till fyraåriga mandatperioder.
Samtidigt är det också tydligt att alliansregeringen varit skickligare i att hantera den ekonomiska politiken än Bildt-regeringen. Den stora insatsen gjordes före krisen, då alliansregeringen höll igen så att det fanns både fallhöjd och reserver i statsbudgeten när krisen kom. Det är de reserverna som gjort att det varit möjligt med bland annat extrastöd till kommunerna när intäkterna från kommunalskatten inte blivit så höga som beräknat.
Om Mona Sahlin och socialdemokraterna misslyckas med att vinna årets val kommer det till stor del bero på att de trodde att medborgarna skulle ha samma bild av regeringen Reinfeldt som av Bildt-regeringen. Precis som generaler som planerar för att utkämpa det förra kriget igen, har socialdemokraterna inte hängt med. Historien om alliansregeringen 2010 är en helt annan historia än Bildt-regeringen 1994.