2,5 miljoner svenskar berörs av sjöfyllerilagen. I gårdagens GT fick vi veta att polisen blir förstärkt av kustbevakningen under stockholmsveckan för att stävja sjöfyllan. Det är väldigt bra att kustbevakningen finns på plats men sjöfyllerilagen är sedan 2010 skärpt och kommer med barnsjukdomar som ett resultat av klåfingriga politiker.
Skärpningen innebär att man endast får ha 0.2 promille i blodet mot 1.0 promille som det var tidigare. Kravet gäller alla som färdas i en båt som är minst 10 meter eller har potentialen att gå över 15 knop. Lagen berör dessutom inte enbart den som "kör" båten utan alla som finns på båten och har någon form av funktion. Utkik till exempel - betänk vilket "vårdslöst jobb" man kan göra som utkik efter att ha druckit en folköl.
Den skärpta lagen gör dessutom att kustbevakningen godtyckligt kan stoppa människor till sjös vilket minskar rättsäkerheten.
Vän av ordning förestället sig att en skärpning av lagen har kommit till för att vi har stora problem med sjöfylla i Sverige. Studerar man statistiken över antalet omkomna eller saknade till sjös under perioden 2001-2010 kan man se att det tvärtom skett en radikal minskning. 2001 var det nästan 50 omkomna eller saknade och 2010 var antalet 15.
Den stora riskgruppen för olyckor till sjös är dessutom inte folk som tagit sig en öl på havet. Det handlar om äldre män som tagit båten för att fiska i någon liten insjö. Män som valt bort flytvästen trots bristande simmkunskaper.
Lagar och regler till sjös bör syfta till att rädda liv inte skapa onödiga nykterhetsrestriktioner. När lagar införs som tvingar människor att ändra sättet de lever på behöver lagen kunna uppvisa legitima skäl. En saklig grund till lagens uppkomst är direkt nödvändig för att den skall efterlevas av de drabbade. En sådan saklig grund har inte presenterats vilket också har kritiserats av Hugo Tiberg, professor emeritus vid Stockholms universitet i sjörätt.
Fylla till sjös är en allvarlig sak men en enkel pilsnerfylla som har sitt ursprung i att man taget en folköl skadar inte. Det drabbar dessutom människor som är beroende av båten som transportmedel.
En lag som tvingar folk till sjös att ha flytväst skulle hjälpa betydligt fler och skulle ha räddat minst 20 liv. En flytvästlag finns i Finland och fungerar bra.
Sunt förnuft och varsamhet skall råda till sjös - och vid lagstiftning.