En intressant och lärorik tidsresa till Ukraina och Gammalsvenskby
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Syftet med resan var att vara med och ta första spadtaget till den nya väg som skall byggas till byn. Men också att fira 225 årsjubileet för när de fördrivna svenskarna från Dagö kom fram till Dnjeprs västra strand den 1 maj 1782.
Tidsresa
Att komma till Gammalsvenskby är som att göra en tidsresa tillbaks till 1950-talet. De lever till ca 80 procent på självhushållning på vad de kan odla på de små lotter som hör till varje hus. Många har både en gris och en ko och höns. Boendet är mycket enkelt, det är lätt att föreställa sig hur kallt det är på vintern!
Utedasset är standard. Vatten finns bara två timmar på morgonen och två timmar på kvällen! Och både bilarna och lastbilarna är bokstavligt talat av 50-tals modell, svartröken står tjock bakom dem.
Standardhöjning
Eftersom jag varit i byn en gång förut i september 2004 så kan jag se förändringen. Besöket i Ukraina gör mig både glad och ledsen. Glad för att jag ser att landet så sakta börjar komma på fötter, BNP växer med 6-8 procent per år. Det investeras väldigt mycket i vägsystemet och byggnationen är omfattande. Jordbruket ser idag ut att drivas mycket rationellt, nästan ingen mark låg för fäfot som den gjorde 2004.
Även i byn ser det lite bättre ut, det har blivit lite mera färg på husen och det känns att standarden har höjts lite i hemmen. Pension kommer numera regelbundet och har höjts avsevärt till cirka 600 kr i månaden. Och turistverksamheten har börjat utvecklas till en viktig biinkomst för de familjer i byn som tar emot besökare, vi betalde 30 US-dollar per dygn för mat och husrum.
Alkoholism
Ledsen blir jag för den enormt låga levnadsstandard de faktiskt lever i. Det finns nästan inga arbeten alls att få utan de är förvisade till självhushållning. Och ledsamt är det att se den apati som den kommunistiska eran präntat in i befolkningen, initiativkraften är på många håll väldigt låg. Men mest ledsamt är att se den omfattande alkoholism som förekommer, speciellt bland de yngre som borde bära upp samhället av idag.
Språket
Det svenska språket talas ännu i Gammalsvenskby efter 225 år i avskildhet på den Ukrainska stäppen, är inte det fantastiskt! Jämför det med svenska skådespelare som har varit i Hollywood ett halvår och knappt kan prata svenska längre så förstår ni vad jag menar.
Jag hoppas att många gotlänningar skall få möjligheten att se Gammalsvenskby, det är verkligen en upplevelse. Om man jämför deras verklighet med vår, då bleknar våra alldagliga problem som vi brottas med här hemma. En nog så viktig insikt som jag tror är nyttig att bära med sig.