En intressant tanke är väckt

Politik2007-03-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett nytt begrepp för våra fastlandsförbindelser presenterades i går: färjeflyget. Onekligen låter det mycket tilltalande att för samma pris som vi idag betalar på Oskarshamnsfärjan komma till och från Växjö, där vi dessutom har tillgång till det nationella tågnätet genom en kort förflyttning till Alvesta.
Som persontransport kan man inte annat än applådera ett sådant förslag.
Men som alltid finns det frågetecken. I en som alltid mycket gedigen studie har Nils Nordenbrink tagit med de flesta parametrar och fått dem som positiva för förslaget.
Tyvärr återstår trots detta ändå några avgörande frågor, som man måste ställa sig, och det oavsett hur intressant man i övrigt tycker att det här förslaget är.
Studien är inte fristående på så vis att den inte berör andra verksamheter. Här har nämligen räknats på ett annorlunda vinterupplägg för färjetrafiken på Oskarshamn, ett upplägg med en mer långsamtgående färja som skulle spara 50 miljoner kronor, och den summan vill man att Rikstrafiken i stället satsar på flygförbindelsen. Den skulle i så fall upphandlas av Rikstrafiken, precis som färjeresorna idag. Grunden är dels att flyget är mer miljövänligt än stora snabbfärjan sett per resenär och dels att både tid och anslutning till kollektivtrafiknät ger stora fördelar.
Nils Nordenbrink kan detaljerna om trafiken, det är väl känt sedan länge. Däremot har han inga egna beräkningar på miljöpåverkan, utan har tagit fram detta i nära samarbete med professor Jonas Åkerman, KTH, som presenterade sina slutsatser för någon månad sedan. Inte helt oomtvistade slutsatser, men heller inte förkastade. Att långsammare färjor ger mindre utsläpp tack vare lägre bränsleförbrukning är i alla fall en sanning som är allmänt vedertagen och vetenskapligt bevisad.
Här kommer ändå ett av frågetecknen i det som presenterades i går: Hur skall färjeförbindelserna kunna upprätthållas med dagens standard på de närmare 150 dagar på sommarhalvåret som kräver större kapacitet och högre servicegrad? Skall koncessionsrederiet ha ytterligare tonnage för detta, tonnage som inte används andra delar av året? Nils Nordenbrinks svar är att med nuvarande upplägg så kan en av de två stora snabbfärjorna säljas. Men om då den mindre snabbfärjan skall tillgodose person- och personbilstransporter på söderlinjen under sommarperioden så blir det ju samtidigt en försvagning på den norra linjen. Såvida man inte räknar med att koncessionsrederiet skall sätta in ytterligare ett kapitalslukande fartyg i trafiken.
Om det nu går så att idén med flygfärja blir verklighet och det blir ett upphandlingsförfarande på koncessionsbasis så kan andra problem uppstå, med tanke på hur det är på färjesidan. Där ger koncessionen inte tillstånd till sommartrafik på exempelvis Västervik som komplettering. Inte ens för det rederi som har koncessionen. Kommer en flygkoncession till Växjö då att tillåta sommarflyg på Ronneby, Ängelholm och andra destinationer under en tidsbegränsad tidsrymd?
Den frågan går inte att vifta bort så enkelt som att man hoppas på att det finns sunt förnuft hos de beslutande. Det har i alla fall visat sig att det i så fall saknats när det gäller färjetrafiken och önskemål att också trafikera Västervik sommartid. Möjligen kan påtryckningar från fler håll få Rikstrafiken att mjuka upp sin hittills ståndaktigt intagna hållning härvidlag. Jag har dock inte alltför stora förhoppningar på det.
Men oavsett att det ännu finns en del frågetecken - bland annat att förslaget kommer in mycket sent i upphandlingsomgången för färjetrafiken tio år framåt - så är den idé som väckts spännande. Den måste få diskuteras i botten och säkerligen finns det lösningar på hur de som är i behov av att ta med bilen på södra linjen kan tillfredsställas i det här upplägget. För vi måste diskutera utifrån att vi fortfarande har behov av persontrafik och godstrafik på en södergående linje. Det här får inte bli ett redskap för makthavarna att på nytt väcka liv i enhamnsalternativet. Den tanken måste vara död och begraven för överskådlig tid, hur väl tillfredsställda vi än blir med flygrutter till olika destinationer och till acceptabla prisnivåer.