En invandrad och kvinnlig ärkebiskop

Politik2013-10-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En ny ärkebiskop är vald. Det blir Antje Jackelén som tills idag arbetat som biskop i Lund. Den nyvalda ärkebiskopen är kvinna.

Ett utmärkt val tycker jag som inte är medlem i kyrkan. Det tycker inte Dag Sandahl och andra kvinnoprästmotståndare, kvinnoprästmotståndarna som blev den avgörande faktorn när jag som 20-åring gick ur Svenska kyrkan. Kan vi hoppas på att kvinnoprästmotståndarna äntligen krälar ner i underjorden där de hör hemma?

Kritiserats

Jackelén har redan kritiserats för att inte vilja hålla med om jungfrufödseln, en bärande bit i kristendomen. Kritik har hon också fått för att inte rakt ut säga att Jesus är mer trovärdig än Mohammed.

Men det få kristna tänker på är att både Jesus och Mohammed tillber samma Gud, om än med olika bakgrund och ståndpunkter. Dessutom skulle nog jag också om jag var troende, bli lite undrande att Jesus inte har hört av sig sedan han försvann för 2 000 år sedan.

Teologen och professorn Eva Hamberg, ledamot i Svenska kyrkans läronämnd, oroas av att den nya ärkebiskopen vill öka sekulariseringen inom kyrkan. Hon har därför valt att hoppa av.

Ärkebiskopen är klok nog att inse att kyrkan inte längre enbart kan lita på 2 000 år gamla berättelser. Det fungerar helt enkelt inte i dagens samhälle. Ännu mindre fungerar det Gamla testamentets ”öga för öga, tand för tand”.

Antalet gudstjänstbesökare har också minskat från 24 miljoner 1990 till 16 miljoner idag. De stora kampanjerna inför kyrkovalet slog inte heller särskilt bra ut. Röstdeltagandet var drygt tio procent, ungefär lika mycket som vid förra kyrkovalet.

Trovärdigt val?

Frågan är hur trovärdig ett val med bara tio procents valdeltagande är. Vid folkomröstningar vill man gärna ha över 50 procents deltagande för att det ska tas på allvar.

Nu finns det tid att fundera på om inte politiska val har gjort sitt i kyrkan. Det är länge sedan statskyrkan avskaffades, nu är det tid att även avveckla politiken där.

Kyrkan ska välja sina företrädare precis som idrottsförbund och andra organisationer gör. Om de väljer folk med politiska grundtankar får de väl göra det.

Men den rena partipolitiken ska vi hålla utanför kyrkan. Fackliga frågor i kyrkan sköter facket om på ett bättre sätt. Lägg kraften på de andra politiska valen som verkligen gäller något.

SD:s utdelning liten

En ny ärkebiskop är vald, hon är inte bara kvinna, hon är invandrare också. SD måste vara missnöjda. Deras valkampanj till kyrkan gav liten utdelning.

Kan de ens fortsätta vara medlemmar i kyrkan med en kvinna och invandrare på ärkebiskopsstolen?