En konstruktiv blåslampa

Politik2006-09-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter valförlusten för socialdemokraterna i riket och på Gotland krävs det omstart, renovering och ny gnista. Det är betydligt tuffare för partiet på riksplanet än på Gotland. Socialdemokraterna i Sverige behöver en ny partiledare och även andra delar av ledarskapet behöver förnyas. Partiledningen behöver en ny ledarstil av mer öppenhet, lyssnande och förmåga att klara debatten med den nya statsministern Fredrik Reinfeldt.
Säkert bidrar behovet av ny ledarstil till att kravet nu är så starkt på att det ska vara en kvinna som blir ny partiledare. Trots att det är först i mars 2007, som ny partiledare väljs, så är mediadebatten i full gång och den främsta kandidaten Margot Wallström har av media avkrävts svar om hon ställer upp. Sannolikt vill hon inte byta bort sitt EU-kommissionärsjobb och dessutom sitter hon inte nu i riksdagen och skulle därmed handikappas svårt som partiledare.
Det vore skönt om vi slapp samma intrigerande och fula trix som förekom när Ingvar Carlssons efterträdare skulle väljas. Medias intresse och striden mellan olika grupper och personer inom socialdemokraterna kan ge upphov till många knepigheter innan en ny partiledare är vald. Redan nämns flera kvinnor som säkert skulle klara uppgiften mycket bra. Det vore tragiskt om de intrigerades ut för att ge plats åt en man, som inte alls har samma stjärnglans och förmåga att möta de borgerliga.
På Gotland står socialdemokraterna mycket bättre rustade än i riket. Många nya aktiva är invalda i fullmäktige och bland dem goda debattörer och skickliga kommunpolitiker med erfarenhet som ordförande i tunga nämnder. Det kommer att vara så jämt i fullmäktige det kan vara, det skiljer ju bara en röst mellan blocken. Så de borgerliga måste vara helt överens och använda partipiskan stenhårt där, liksom i riksdagen. Med rätt oppositionsråd och en taggad fullmäktigegrupp som har mycket god koppling till sina väljare runt om på ön, kan socialdemokraterna driva en hård, konstruktiv och tydlig opposition mot den borgerliga majoriteten.
Oppositionsrollen kräver mycket mer av aktivitet och agerande i kommunfullmäktige från socialdemokraterna. Nu måste många frågor ställas till de borgerliga nämndordförande, så det uppstår debatter om viktiga frågor som berör gotlänningarna. Det borgerliga styret kommer att ställas inför många svåra avgöranden och de kommer att vara splittrade i många frågor. Detta kan socialdemokraterna utnyttja för att driva frågorna till rätt beslut. Då kan socialdemokraterna få en roll som det kloka ansvarstagande partiet med flest komptenta kommunpolitiker, som står redo att ta över 2010.
Trots valförlusten är det en stark socialdemokrati som nu får gå in i oppositionsrollen. Liksom i Stockholm har majoriteten skiftat vid varje val sedan 1994 på Gotland. Socialdemokraterna har lämnat över ett dukat bord i kommunen till de borgerliga. Ekonomin är i balans och stark. Bostadsbyggandet är i full gång och köerna i äldreomsorgen, förskolan och sjukvården är så gott som borta. Nu gäller det för socialdemokraterna att i opposition agera som en konstruktiv blåslampa, så de borgerliga inte förskingrar detta under sina fyra år vid makten.