En moderat paradox

Politik2005-08-25 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När Carl Bildt valdes till partiordförande för moderaterna den 23 augusti 1986 berörde han i sitt anförande partiets stil och särart. Den kan sammanfattas i tre ord, menade Bildt:
Kompetens, eller ett genomarbetat politiskt alternativ.
Pålitlighet, eller en klar och konsekvent linje.
Sist men inte minst rättframhet, eller en politik utan skygglappar.
I tisdags, exakt 19 år senare och strax före partiets stämma som inleds i dag, höll moderaterna ett seminarium i riksdagen om väljarnas bild av partiet. Ledordet var förändring.
Moderaterna har låtit opinionsundersökningsinstitutet Temo ta reda på hur partiet uppfattas och om väljarna tycker att det har förändrats. Resultat är att sju av tio väljare anser att moderaterna har förändrats och att de flesta beskriver förändringen på ett likartat sätt. Det är en ny framtoning, ett modernare parti, mjukare, mindre fixerad vid skattesänkningar och närmare mitten.
En stor majoritet av de svarande är positiva till förändringen. Undersökningen visar även att fler anser att Fredrik Reinfeldt är bättre än Göran Persson i att ingjuta hopp om en bättre framtid. Intressant nog har det dock skett en stor förändring mellan 2004 och 2005 i svaren på frågan om folk vet vad partiet vill. Betydligt färre vet det i dag än för ett år sedan. Det paradoxala är alltså att moderaterna framstår i bättre dager hos väljarna trots att färre vet vad de vill.
Fredrik Reinfeldt anser att resultaten i undersökningen visar att folk är nyfikna på moderaterna och förväntar sig mer, vilket ju är en högst rimlig tolkning. För att använda Bildts ord, rättframt är paritet alltjämt. Kompetent får man väl också säga, men det där med pålitlighet, det har förändrats. Vad det innebär visar sig i valet nästa år.