En kvinna som statsminister och en på förhand given finansminister som i sista stund faller bort sen han avslöjas ha haft kontakter med motorcykelgänget "Bandidos".
Nej, det är inte ett avsnitt ur tv-serien "Borgen" utan ur dansk politisk verklighet de senaste veckorna. Och den verklighet som Helle Thorning-Schmidt ska hantera i fortsättningen lär garanterat heller inte mindre komplicerad än Birgitte Nyborgs i tv-serien.
Många minister Haekkerup
Somligt förblir sig dock rätt likt i dansk politik. Som till exempel att namnet Haekkerup återkommer i ministerlistan. Även om det inte står stadgat i Grundloven vore det begripligt om någon börjat tro det.
Familjen Haekkerup har ibland kallats Danmarks svar på klanen Kennedy i USA, fast inte lika glamourös och med mindre pengar.
Nu blev det rentav två Haekkerupar: Förutom försvarsministern Nick Haekkerup även hans svägerska, Karen Haekkerup, som är ny socialminister.
Bäst ihågkommen från tidigare är antagligen Per Haekkerup, en stubbhårig maktspelare som hann vara minister åtskilliga omgångar även om han politiska karriär stördes av minst sagt vidlyftiga alkoholvanor.
Gedigen högersocialdemokrat som han var hade han knappast gillat att Socialistisk Folkeparti för första gången släppts in för att bevisa sin regeringsduglighet.
Hur pass vänstervriden politiken i praktiken därmed kommer att bli återstår förstås att bevisa. Det är inte bara danskarnas berömda röda korv som bleknat, SF är inte heller lika rött som på 1970-talet. Men visst är det värt att notera att det vänstersamarbete som ansågs ha varit en taktisk dundertabbe här hemma, i Danmark ändå faktiskt ledde ända fram till regeringsmakten.
Danskarna är förvisso mer vana vid okonventionella regeringslösningar än vi, men det är ändå - frånsett de första krigsåren - Socialdemokraterna som ensamma brukat stå för vänsterinslaget.
Djupa motsättningar inbyggda
Till det originella med Danmark hör att man håller sig med ett högerparti som kallar sig Venstre.
Men samtidigt finns det faktiskt även ett liberalt parti, benämnt Radikale Venstre, som tar sin socialliberalism på allvar och historiskt sett därför gärna aldrig dragit sig för samverkan med Socialdemokraterna.
Att de gör det nu borgar dock för att det finns djupa motsättningar inbyggda i den nya regeringen redan från start. SF-ledaren Villy Sövndal som utrikesminister ter sig nästan lika omvälvande som om Lars Ohly fått överta Carl Bildts prestigefyllda jobb efter fjolårets val här hemma. Skillnaden skulle väl vara att Sövndal veterligen aldrig kallat sig kommunist och därmed heller inte är riktigt samma röda skynke för borgerligheten.
Socialistisk Folkeparti med
Om någon gläder sig i sin himmel över den nya regeringen bör det hur som helst vara Aksel Larsen, mannen som grundade SF för drygt femtio år sen efter att ha uteslutits ur det kommunistparti han dessförinnan i åratal varit ledare för.
Själv kom Larsen på ålderns höst så långt som till ett gott personligt förhållande med Socialdemokraternas ledare Jens Otto Krag, men ministerposter hade han nog aldrig ens vågat drömma om.