En ny vägkarta för klimatet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Inte minst på det psykologiska planet är den slutsatsen viktig. Larmrapporter som följs av nya larmrapporter kan väcka medvetande och inskärpa allvaret i ett problem, men även leda till håglöshet eller fatalism.
Medeltemperatur
Den stegvisa presentationen av årets lägesrapport från klimatpanelen är därför väl genomtänkt. Först kom en del som slår fast att människan med mycket stor sannolikhet ligger bakom den stigande medeltemperaturen på jorden; ett väntat men viktigt besked.
Sedan presenterades del två om vilka konsekvenserna blir lokalt och globalt; idel besvärande och oroväckande uppgifter. Nu kommer så ett konstruktivt vetenskapligt underlag för hur hoten ska kunna tacklas. Därmed inte sagt att det kommer att bli lätt.
Konsumtionsmönster
Rapporten innehåller inte några revolutionerande nyheter utan är en sammanställning av läget. Den innehåller uppskattningar av effekterna av ny teknik, återplantering av skog, smartare energianvändning, förändrade konsumtionsmönster, förnyelsebar energi med mera. För- och nackdelar med styrmedel och satsningar som spänner från lagar och skatter till forskning och information gås igenom.
Det står klart att utmaningen är enorm, men trots det är uppskattningarna om prislappen för att handla allt annat än det, sett i sitt sammanhang.
Kartläggning
Att begränsa höjningen av medeltemperaturen till två grader uppskattas kosta cirka tre procent av världens samlade BNP fram till 2030. Kostnaden för att inte göra någonting är omstridd, men under alla omständigheter betydligt högre.
Terrängen som leder bort från klimathotet är nu kartlagd. Återstår att finna gångbara vägkartor att manövrera efter. Frågan är bara om det globala politiska klimatet tillåter det.