En olycksdrabbad bransch

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Politik2011-08-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Varje olycka är tragisk. All den smärta och lidande den orsakar både den som drabbas och närstående. Vi är många som tänker på familj och närstående till den pojke som så tragiskt omkom i söndags.

Jord och skogsbruk är Sveriges mest olycksdrabbade bransch. Varje år omkommer 10-15 personer på gårdar runt om i landet. Dessutom skadas tusentals personer. Ofta är barn inblandade, för att de bor eller hälsar på en kompis på gården.

Jag minns själv min, mina syskons och kompisars uppväxt i Levide. Vi körde traktor och lekte i hö och halmlass. Hos oss hände några incidenter, men ingen som fick allvarliga följder, tack och lov. Medvetenheten har också ökat radikalt sen 70-talet, men ännu finns mycket kvar att göra. Man blir ofta hemmablind, så här har vi alltid gjort och det har gått bra, så varför ändra. Eller också så ser man inte att stegen inte är förankrad, eller att det inte finns skydd runt kraftöverföringsaxeln.

Många tänker inte heller på att det finns fler och större döda vinklar runt en traktor jämfört med en bil. Tid brukar också vara en bristvara, inte minst i skördetider, och barnen får hänga med. Jag har själv haft sällskap av alla mina barn till och från i traktorhytten. Frågan är om man kommer att ha det i framtiden? Kanske kommer mina barn att tala om för mig hur olämpligt det var när de är vuxna. Traktorn är spännande och lockande. Många barn kan alla kända traktormärken, har egna samlingar och drömmer om att få åka på riktigt. Om man tar med sig barnen måste de sitta lika bra som i en bil, bältade i en egen stol.

Ett annat moment som är farligt är att hantera stora djur som kor, tjurar och hästar. Man kan aldrig vara helt säker på hur ett djur ska reagera, även om man är erfaren och känner sina djur, så är de individer. Med rätt teknik och genom att använda de kunskaper som finns om djurs beteende och instinkter kan arbetet bli säkrare. Vissa arbetsmoment ska kanske helt tas bort, vissa kanske man kan bygga bort eller förändra på något annat sätt.

Det jag vill uppmana till är att fler ska ta tag i säkerheten på gården. Det finns kompetens på området, det går att få hjälp på väldigt konkret nivå genom utbildningar, gårdsbesök eller gårdsvandringar. Ta tag i säkerhetsfrågorna för din egen och dina närståendes skull!

Glädjande nog verkar frågan om ett djurvälfärdsstöd vara en bit på vägen, enligt tidningen Lantbruk. Svensk animalieproduktion befinner sig i ett mycket allvarligt läge, på en växande marknad har svensk produktion minskat. Det är en tydlig indikation på bristande konkurrenskraft. Importen vinner mark, och marknaden har inte visat sig beredd att betala för den goda djuromsorg vi byggt upp i Sverige.

Ett djurvälfärdsstöd skulle ge en viktig och efterlängtad signal till de svenska djurbönderna. Vi står vid ett vägskäl, just nu funderar många grisuppfödare på om de ska utveckla eller avveckla. Jag hoppas innerligt att svenska politiker inser allvaret, och att EU-kommissionen ställer sig positiv.