Sveriges radio har nu avslöjat att riksdagspartierna kände till den saudiska vapenfabriken - i detalj. Det gör att en del av de senaste dagarnas nyhetsrapportering kommer i nytt ljus. Varför KU-anmälde Gustaf Fridolin försvarsministern, när allt han behövde göra var att fråga sina egna ledamöter?
Varför kräver Urban Ahlin som är Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson att alliansregeringen ska redogöra för samarbetet med Saudiarabien? Vore det inte enklare om Ahlin talade direkt med partikamraterna Göran Persson och Leni Björklund. De var ju de som 2005 tog initiativ till och genomförde avtalet.
Varför går Folkpartiets Jan Björklund ut och sätter ned sin liberala klack först nu? Det borde han väl ha gjort inför regeringsbildningen.
De politiker som vill bryta allt samarbete med den saudiska diktaturen har haft två chanser att driva frågan i riksdagsval. Det har de inte gjort.
De tre partier som står bakom avtalet med Saudiarabien; Centern, Moderaterna och Socialdemokraterna, har i de senaste valen tillsammans fått mellan 60 och 70 procent av rösterna. Kan det vara så att svenska folket litar på de statsbärande partiernas mer långsiktiga form av utrikespolitik?
Än så länge har dock ingen politiker trätt fram och berättat varför vi måste hjälpa saudierna att bygga vapen. Den som verkligen borde göra det är hon som skrev under avtalet, den före socialdemokratiske försvarsministern Leni Björklund.
Hur tänkte Leni Björklund egentligen? Hon hade bakgrund i fredsrörelsen och svenska kyrkan. Hennes tid som minister präglades av förbandsnedläggningar motiverade med stundande världsfred. För detta fick hon kritik både från höger och vänster. Jan Guillou kategoriserade henne som "ursinnigt inkompetent". Helt klart är dock att hon var en varm fredsvän. Så nog måste hon haft kloka skäl för att skriva på avtalet med Saudiarabien?
Leni Björklund vill dock inte tillföra den öppna debatten någon sådan bakgrundsbild. Hon har hållit sig undan media och sagt att hon "släppt de frågorna".
Som medborgare trodde man kanske att statsråd hade höga löner och pensioner just därför att de aldrig kan släppa de frågor där de agerat i egenskap av minister och företrätt Sverige.
Det är mycket möjligt att vapenaffären med Saudiarabien är försvarbar. Den aggressiva aktören i Mellanöstern är Iran, och ett starkt saudiskt försvar bidrar därför till en fredlig utveckling i regionen. Men om det är så, eller om det finns andra skäl, kan väl de ansvariga politikerna åtminstone lägga ned lite energi på att förklara det inför väljarna. Och de som hela tiden kände till avtalet kan sluta spela förvånade.