När det handlar om frågan om man vill att Sverige ska börja lägga ner kärnkraften och satsa på förnyelsebart är opinionen stark. Men blir utbudet av el mindre så blir priset högre.
Då blir opinionen svagare bland folket. Enkelt! Kärnkraftfrågan är väldigt populär och har pågått sedan folkomröstningen på 80-talet!
Debatten hårdnar i frågan om framtidens energi. Kärnkraftsanhängare och förespråkare för mer förnyelsebart möter varandra på diverse debattsidor och tonen hårdnar. Det är någonting som kokar.
Alliansen är splittrad
Alliansen är splittrad i frågan. Folkpartiet med Jan Björklund i spetsen, vill bygga ut kärnkraften för ett större energibehov. Moderaterna anser att jobben inte får försvinna. Sist kommer Centerpartiet, som inte vill yttra sig i frågan av rädsla för en splittrad Alliansen.
Samtidigt ser vi Stefan Löfven, med hans oklara ställning om kärnkraften. Den bidrar till att Alliansen kan ta en ytterligare "kaffepaus", som Löfven sade. Skadan är skedd och det är dags att tänka om.
Det känns för mig helt orimligt att ens tänka på ny kärnkraft. Det är en teknik vi gett en ärlig chans, men någon gång behöver vi sätta stopp. Tekniken i sig är mycket komplicerad. Säkerhetskraven ökar, samtidigt som en dammsugare glöms inne i en reaktor. Slutförvaret vet vi fortfarande inte var vi ska göra av med. Vem ger någon rätten att producera ett, för allt liv, livsfarligt avfall, som vi inte ens kan ta hand om?
Vi kan säga att det kommer en ny istid vart tusende år. Det kommer innebära att avfallet kommer röra på sig nere i berggrunden. En sak dagens kärnkraftsanhängare inte har räknat med.
Kärnkraftens enorma kostnad
Vad kärnkraften egentligen kostar är, nästa tio-miljoners fråga. För någon månad sedan fick jag se en del skrämmande siffror. I England kommer kostnaden för nedmontering av 16 av de brittiska kärnkraftsreaktorerna kosta skattebetalarna 64 miljarder euro.
Dessa kärnkraftsreaktorer levererar idag 16 procent av Englands behov av el. Ett räkneexempel från den Europeiska Vindkraftsorganisationen, EWEA, visar att de för dessa pengar skulle kunna bygga vindkraftskapacitet motsvarande 41 procent av Englands behov.
Det behövs perspektiv i energidebatten och vi måste våga satsa framåt på nya tekniker. Det finns mycket runt hörnet som vi kan inbegripa i framtidens system. Utanför Öland i Kårehamn bygger just nu Eon, en havsbaserad vindkraftpark. Den förväntas leverera massvis med ren el. För några månader hade just Eon en reklamkampanj i flera medier med en bild på ett vindkraftverk och den retoriska frågan - är detta det nya Barsebäck?
En vision skulle kunna vara att vi lyckas producera ren el i vår del av Östersjön för att sedan leverera till våra grannar i Tyskland och Polen och på så vis trycka undan kol och fossilt i dessa länder. Utmaningen här ligger förmodligen i hur denna affärsmodell utvecklas så vi kan tjäna pengar på exportvaran "el" som vilken vara som helst.
Utbud av förnyelsebar el!
För vilka är det som behöver energin? Det är inte bara privatpersoner som frågar efter mer el. Näringslivet och basindustrin frågar efter ett större energiutbud. Ett större utbud av förnyelsebar el! Men vart är den här förnyelsebara elen utan någon ny kärnkraft?