En skola i kris

Rektorn Anna-Lena Ahnell.

Rektorn Anna-Lena Ahnell.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2011-01-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Solklintsskolan I Slite har problem och har kritiseras hårt av Skolinspektionen. Mycket av ansvaret läggs på rektor Anna-Lena Ahnell som nu måste rätta till bristerna omedelbart.

Att Solklintsskolan inte har fungerat bra kan nog många föräldrar som har barn i den instämma i. Jag har själv en dotter där och ser hur både motivation och studieresultat har rasat de senaste åren. Nu är naturligtvis tonåren en omvälvande och tuff period för barnen, men man borde ändå kunna begära mer av skolan som faktiskt ska se till att barnen får en vettig och meningsfull utbildning.

Ständiga omorganisationer har gjorts de senaste tre åren när elevantalet inte längre gjorde det möjligt att upprätthålla två olika skolor - inom Solklintskolan - med två olika kulturer. Redan där hade man ett stort problem, hur flätar man samman dem? Resultatet blev en kompromiss med två årskullar i varje klass, men i flera grupper. Det blev oro bland eleverna när de, beroende på ämne, hade olika klasskamrater. Dessutom har Sliteskolan av tradition(?) låtit sjätteklassarna ingå i högstadiet. Orsaken till detta har ingen kunnat förklara för mig.

Däremot har de olika gruppindelningarna sin förklaring. Slite är, liksom Fårösund, en liten skola och med dagens minskande ekonomiska resurser är man tvungen att laborera med eleverna för att få bästa möjliga ekonomiska effektivitet, något som drabbar eleverna negativt. Detta leder till en ond cirkel då elever som bor i ytterområdena närmare Visby väljer att gå i främst friskolor där istället med ännu färre barn som följd. Av de barn i Stenkyrkaområdet som geografiskt hör till Solklintsskolan är det bara ett fåtal som väljer att gå i Slite.

Skolan och dess rektor får ta kritiken och det är rätt i sig. Engagerade lärare kan visserligen uppväga mycket av bristerna. Men sviktande elevunderlag är svårare för skolan att rå över. Där har politikerna ett ansvar som de inte kan smita ifrån. Får skolorna tillräckligt med pengar till lärare och undervisning? Och kanske ännu viktigare, hur mycket har friskolorna dränerat elevantalet och därmed möjligheterna för Solklintsskolan att ge en effektiv och bra utbildning?

Problemen ska åtgärdas, men hinns det med för de elever som redan går där eller blir det en förlorad generation som offras för att ge friskolorna elevunderlag?