Kommunfullmäktige är inte förutsägbart. Även om man vet i förväg vilka beslut som kommer att fattas. Jag gick dit i tisdags för att lyssna på diskussionen om årsredovisningen.
Revisorernas kritik av den förra kommunledningen skulle vara det stora numret. Men det bidde en tumme. Revisorernas ordförande Jan Lundgren hade valt att ta semester på Mallorca. Vice ordförande Staffan Bergvall läste upp kritiken men var mycket obekväm i rollen.
Hoffstedt gjorde stor show
Dagens huvudpunkt blev i stället en närmast osannolik debatt i högt tonläge. Den gällde ny taxa för bygglov. Som åhörare som inte är insatt betraktar man taxefrågor som något man snabbt går förbi. De är alltid väl förberedda, men de ger för all del oppositionen tillfälle att skjuta från höften. De behöver ju inte ta ansvar.
Moderate riksdagsmannen Gustaf Hoffstedt gjorde stor show av chockhöjningen av avgiften för bygglov. Expressen hade räknat ut att den höjs med 83 procent. Till och med gamle Per Albin manades fram. Nu går Gotland ifrån den fina tanken med egnahem, att vanligt folk skall kunna bygga billigt! Förhoppningarna om att öka Gotlands befolkning raseras. Säkert har redan ett antal fastlänningar avskräckts från att flytta till Gotland. Med såna kostnader!
En mycket låg bygglovstaxa
Det är bedrägligt med procent. Gotland har haft en mycket låg bygglovstaxa. Om man nu höjer från drygt 9 000 kronor till runt 17 000 kronor, det blir många procent. Det skall då tas på en byggkostnad runt två miljoner kronor.
Skattebetalarna står ändå för 30 procent av kostnaderna för bygglovet. Vi vill ju uppmuntra folk att bygga på Gotland.
En debatt på en timme och 20 minuter gjorde i alla fall klart även för fåkunniga åhörare vad det handlar om. Byggnadsnämndens förre ordförande centerpartisten Lars Thomsson förklarade att ny Plan- och bygglag kräver ny taxa.
Ny trygghet kostar
Staten återinför en kommunal kontroll av byggen som har varit borttagen under några år. Det kostar. Vidare kommer att krävas laga kraft för bygglov. Det skyddar den som bygger från att ett bygglov kunnat rivas upp långt efteråt.
Någon samlad opposition fanns alltså inte. Moderaterna stod för sig själva, som vanligt numera. Och liberalerna var lika kluvna som redan Gunnar Helén betraktade dem. Tre folkpartister la ner sin röst vid voteringen.