En stark framtidstro
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så jobbar Mats Jonsson och de andra inom Gutekraft, för att para ihop den kompetens som de arbetslösa från P18 har, med det gotländska näringslivets behov. Än finns det tillgänglig kompetens, så de företagare som behöver nytt folk kan höra av sig till Gutekraft eller arbetsförmedlingen.
Gotlands företagardag med rubriken Ett Nytt Gotland inleddes med att kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren (s) gav sin syn på hur Gotland utvecklas.
Han gjorde klart att den nuvarande politiska ledningen vet hur viktigt det är med företagare och entreprenörer. Därför satsar kommunledningen på de entreprenörer som vågar satsa. Så räknade han upp en en lång rad av Gotlands framgångsrika entreprenörer. Men han sa också att det måste vara tillåtet att misslyckas som entrepenör. Om man inte vågar satsa, händer inget och därför vill kommunledningen satsa och stötta.
Det sker genom att så långt det bara går undanröja hinder av byråkratisk art och så snabbt som möjligt behandla byggplaner och annat. Och om det blir överklaganden, så går det med starka politiska insatser att snabba på den behandlingen, det såg vi exempel på i veckan med gamla slakteritomten.
Jan Lundgren såg några trender i utvecklingen, nämligen den expansion som handeln i Visby genomgår. Uppenbarligen anser allt fler av de stora affärskedjorna att den gotländska marknaden räcker och tillsammans med turisterna ger lönsamheten. Annars skulle de inte satsa som de gör. På samma sätt börjar stora investerare som Peab satsa på utbyggnaden av Bungenäs. Allt detta är tecken på den styrka, som finns i det gotländska samhället och näringslivet.
Det har ju varit debatt om kongresshallen, men Jan Lundgren är övertygad om att den kommer att leda till en väldig förstärkning av besöksnäringen. Han avslöjade att det finns planer på att bygga ytterligare ett hotell i Visby och att kongresshallen tillsammans med att Gotland blir ett Östersjöcentrum kommer att ge trafikförbindelser österut inom några år. Och då det gäller P18:s utveckling, så finns tankar på att göra ett kommuncentrum där med kommunens alla förvaltningar, som då lämnar innerstaden.
Allt sker dock inte i Visby, utan Jan Lundgren och kommunledningen satsar medvetet på att stärka landsbygden genom att satsa på serviceorterna Fårösund, Slite, Roma, Klintehamn och Hemse med bland annat utlokaliseringar och förbättrad kollektivtrafik.
Det enda hot Jan Lundgren kunde se var en eventuell försämring av färjetrafiken. Men det bearbetas stenhårt politiskt från kommunledningen. Företagarnas företrädare på konferensen sa att sedan två år tillbaka så uttrycker öns företagare en stark framtidsoptimism. Detta tillsammans med de nya statliga, många gånger kvalificerade jobben, kommer att fortsätta att öka Gotlands befolkning och skapa ett nytt Gotland.