En statsminister i rörelse

Ser faktiskt glad ut ibland. Som här under ett skolbesök på Vermdö.Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Ser faktiskt glad ut ibland. Som här under ett skolbesök på Vermdö.Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Politik2010-09-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi träffar statsminister Fredrik Reinfeldt en vanlig hektisk dag i valrörelsen. Efter pressutspel och intervjuer bär det av på nästa resa ut i verkligheten.

Vad är den största utmaningen som väntar valsegraren efter den 20 september?

- Fortsatt behov av att lägga grund för full sysselsättning. Vi har en snabb utveckling av arbetsmarknaden som går mot högre krav och mer komplicerade konkurrensförhållanden. Då gäller det både att klara konkurrensen med omvärlden och säkerställa att vi får jobb i svensk ekonomi.
- Det kan också sänka trösklar för stora grupper som har svårt att hävda sig i konkurrensen på arbetsmarknaden. Att folk ska få jobb efter arbetsförmåga nu och framöver är den svåraste utmaningen.

Vilken del av oppositionens politik oroar dig mest?
- Jag uppfattar deras samlade politik som en nedmontering av i princip hela vår arbetslinje. De har inte ordning på finanserna de kommer att skapa instabilitet makroekonomiskt för de lovar för mycket i förhållande till vad de har haft råd att finansiera.
- De gör det dyrare att anställa. De lägger högre skatt på arbete. De vill ta bort väldigt mycket av våra åtgärder som ligger nära arbetsgivare och aktivt sänker trösklar för att komma in i arbetslivet och ersätta det med gammal dålig AMS-politik.

Vad sker med alliansen på sikt?
- Alliansen gav svar på en av efterkrigstidens viktigaste frågor: hur skulle ett borgerligt regeringsalternativ utformas som kan ta långsiktigt ansvar och som håller ihop också under utövande av regeringsmakt.
- Vi har närmat våra kulturer varandra, vi är mycket mer samspelta, vi ger mycket mer tydliga, gemensamma besked än vad de rödgröna har haft förmåga att göra. Det beror på att de är i ett väldigt tidigt stadium av den här typen av samarbete och det kan egentligen bara jämföras med hur borgerligheten såg ut på tidiga 70-talet.
- Vi har kommit mycket längre och det bör vi vårda och utveckla.

Det finns en spänning mellan stad och land som skär rakt igenom flertalet partier. Är Sverige ett delat land?
- Det är i alla fall inte enhetligt. Stockholmsdominerad media och att många politiska makthavare som bor i Stockholmsregionen påverkar väldigt mycket bilden av hur Sverige ser ut.
- Det är väldigt olika förutsättningar i olika delar av landet. Det är väldigt olika syn på vad som ger jobb och vad som är värden i livet.
- Mer än hälften av vårt land är skogsbetäckt och med tillgång till sjöar och natur. För alla utanför våra största städer så är detta en stor del av livet. Det blir mer mångsyssleri, mer att leva nära naturen och då påverkas man till exempel av jordbruksfrågor på ett annat sätt än när man bor i Stockholms innerstad.
- För mig och för Moderaterna har det därför varit viktigt att utveckla en tydlig vision baserad på verkligheten och på närvaro och på lyssnande. Också människor som bor i glesbygd och mindre tätorter ska kunna välja och känner igen sig i beskrivningen som Moderaterna ger.

Du har valt att inte exponera dina barn, vilket allt fler politiker gör. Är det en bra utveckling?

- Det finns ibland en cynism i granskningen av politiker som utgår ungefär så här: "De som är politiskt verksamma är andra typer av människor än oss vanliga och de lever konstiga liv och de vill ingenting på riktigt."
- Det där stämmer inte. Vi är vanliga människor och lever vanliga liv.
- Ett sätt att möta det från en del ledande politiker är att visa upp mer av det personliga, det privata, barn. Det är ett enormt medialt tryck på att få ta sig in i det privata, att få gå längre än någon annan.
- Min erfarenhet är att det i allt väsentligt är negativt, det utnyttjas hänsynslöst för ytterligare cynism och påståenden om att det bara är ett PR-trick. Det blir ännu ett exempel på att man inte är en riktig människa. Jag har dragit slutsatsen att vara väldigt tydlig med mina gränser.
Vad vill ni göra för att sänka trösklarna för ungdomar?
- Jobb uppstår i en miljö där det är makroekonomisk ordning och konkurrenskraften är god. Sen måste utbildningssystemet hålla tillräcklig kvalitet så att vi inte får stora grupper som lämnar grundskola och gymnasieskola utan färdiga betyg och tillräckliga kunskaper. Även kompletteringsmöjligheter behöver finnas, för att reparera brister i egen kunskap. Men också aktiva sätt att sänka trösklarna för yngre att få komma in och visa upp sig.
- Vi har jobbat med en halverad arbetsgivaravgift för den som är under 26. Vi föreslår nu en stor övergång till ett lärlingssystem i Sverige. Och en förlängd provanställningsperiod som blir upp till 18 månader.
- Då skapar vi nya vägar, framförallt för yrkesförberedande inträde i arbetslivet som Sverige saknar.