En sund själ i en sund kropp

Politik2007-09-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter år av tjat om hur viktigt det är att motionera och äta sunt börjar det bli populärt med hjärngympa. Här och var marknadsförs övningshäften och datorspel som skall hjälpa oss att hålla hjärnan i trim (min mamma fick med sig ett sådant i sin nya mobiltelefon). Men ärligt talat, varför lägga pengar på sådana nymodigheter när man lika gärna kan gräva ner sig i ett klassiskt filosofiskt problem?

Den grekiska filosofen och matematiken Zenon från Elea var övertygad om att ingenting någonsin händer. Ingenting inträffar. Inget förändras. Nog uppfattar vi rörelse omkring oss, men det är bara inbillning. Egentligen är världen ett enda stort beständigt, oföränderligt allt.
Detta var en världsbild han ärvt av sin läromästare, Parmenides, med vilken han lär ha haft ett homosexuellt förhållande. Det var vanligt i det antika Grekland.
Hur som helst, när Zenons kritiker påpekade att hans uppfattning var självmotsägande så svarade han med samma mynt. Han formulerade åtta stycken (eller kanske fler) filosofiska problem, som han framförde till sina motståndare. "Se här", kunde han påpeka. "Min världsbild är kanske absurd, men det är ingenting mot er. Försök lösa de här paradoxerna, om ni kan."
Och det gjorde Zenons kritiker. Eller närmare bestämt, de löste fem. De resterande tre har sysselsatt både filosofer och vetenskapsmän sedan dess. Alltså, i över två tusen år.

Den mest berömda av Zenons paradoxer handlar om Akilles, den antika hjälten, och en sköldpadda. Problemet lyder så här:
Akilles utmanas till kapplöpningstävling av en sköldpadda. Som den sportsman han är insisterar han givetvis på att ge sköldpaddan ett rejält försprång. Den långsamma reptilen är ändå ingen match för honom.
Men, förklarar Zenon - och här infinner sig paradoxen - Akilles hinner aldrig ifatt sköldpaddan. Hur snabbt han än springer tycks det lilla kräket alltid ligga ett steg före. För när Akilles når punkt A, från vilken skölpaddan startade, så har den flyttat sig flera meter, till punkt B. Och när han når punkt B så har den kravlat vidare ytterligare en liten bit, till punkt C. Och så håller det på i oändligheten. Avståndet mellan Akilles och sköldpaddan sjunker hela tiden, men han får aldrig tillfälle att springa om.
Låter det rimligt? Fundera på det ett tag.

Föreställ dig sedan en pil, som skjutits från en pilbåge. Tänk att tiden är en serie ögonblick, som följer på varandra, och föreställ dig pilen i ett sådant ögonblick.
Just det, den står still.
Självklart, kan vi tycka, som någorlunda begriper hur en vanlig filmkamera fungerar.
Men så inställer sig frågan, om pilen inte rör sig nu, i detta ögonblick, när rör den sig egentligen?
Zenons svar är att den inte rör sig alls. Pilens flykt är en illusion. Men det behöver man ju inte hålla med om. Försök hitta på en alternativ lösning. Tröttnar du så kan du ju alltid ta en promenad. Eller en joggingrunda.