En symbol för monarkins utveckling

Politik2013-02-21 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ofta ser vi dem på löpsedlarna. Skvaller om otrohet, nazism, oväntade partners och ”tihi” täcker nyhetsflödet. Vår kära kungafamilj kan nog klassas som Sveriges mest skandalomsusade familj. Men sedan finns det en femte person som skildras på ett helt annat sätt. Hon är en förebild, en god mamma och maka, och numer även en HBT-symbol.

För två veckor sedan hölls QX Gaygala på Cirkus i Stockholm där det bland annat delades ut pris till årets homo. Vinnaren av den titeln blev Jonas Gardell. Detta överraskade inte någon efter det han gjort för de homosexuella med sin roman- och tv-serie om 1980-talets aidsepidemi ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

Det mest oväntade var istället själva prisutdelaren, som var ingen mindre än vår egen kronprinsessa. Victoria fick stående ovationer som aldrig tycktes sluta ljuda. Hyllningarna fortsatte sedan utanför galans väggar och har i efterhand blivit oerhört uppmärksammat i tidningar och på sociala medier, med all rätt.

På Twitter yttrade sig kända som okända, hetero som homo och unga som gamla om Victorias ställningstagande. Meningar som ”Äntligen tar hovet ställning”, ”Victoria – en kronprinsessa i tiden” och ”Gaygalan skrev historia” täckte det sociala mediet.

Men samtidigt finns det de som aldrig tycks bli nöjda och som opponerar sig mot att Victoria hyllas för att stå upp för något som i dag är så självklart. Nej, det var inget hjältedåd kronprinsessan utförde. Men det var något. Det var ett världsunikt ställningstagande och en symbol för monarkins utveckling. Monarkin har länge kritiserats för att vara konservativ och förlegad. Nu satte kronprinsessan kungahuset i ny dager.

Hur accepterat det än må vara i Sverige med samkönade äktenskap är det långt ifrån lika självklart i resten av världen. Egentligen är vi bara ett av tolv länder. I tolv länder och i sex amerikanska delstater är det tillåtet för samkönade att ingå äktenskap. Samtidigt är homosexualitet olagligt i omkring 76 länder och leder till dödsstraff i minst fem.

Så dessvärre är det inte lika självklart som vi kan önska. Men jag hoppas att Victoria, genom detta världsunika framträdande av en tronarvinge, inte bara bringat nytt ljus på monarkin, utan även på alla världens HBT-personer. Victorias ställningstagande utgör inte bara en väckarklocka till de personer i landet som fortfarande motsätter sig könsneutrala äktenskap, utan även en signal till de länder som infört antigay-lagar.

Själv kan jag erkänna att jag grät då jag följde galan från tv-soffan. Det var oväntat och framförallt vackert att se historia skrivas med sådan kärlek. Och just när mina tårar sprutade mest sa hon det – ”Vi ska torka varandras tårar med öppna hjärtan och med våra bara händer”. Med de orden fylldes min kropp av eufori. Aldrig har jag varit mer stolt som svensk.