En utmärkt kollektivtrafik?

Politik2007-01-31 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Gotlands bristande kollektivtrafik slår mot jämställdheten." Stor rubrik på GT:s förstasida 25 januari. Som ledamot av tekniska nämnden tänker jag då så här: Det är tacken för den stora satsning vi gjorde på kollektivtrafiken 2006.
Åtta nya miljoner gav många fler turer vid bättre tider. Följden av det är att nu betalas kollektivtrafiken till 80 procent med skattepengar. Förut brukade vi räkna att intäkterna för biljetter borde ge kring 40 procent.
Är det verkligen kommunens fel att kollektivtrafiken inte är ännu bättre? Osökt kommer jag att tänka på den förgrymmade medborgare som ringde gatuchefen: "Nu måste ni göra något åt kommunens jävla snö!"
Vi har blivit vana att ställa krav på "det allmänna". Det här måste kommunen fixa! Är det därför förvirringen blir så total när man börjar tala om klimatförsämringen? Där går det inte att skylla på någon annan. Det är vårt eget sätt att leva som hotar våra egna livsvillkor.

Vuxna karlar åker bil
Visserligen anser Vägpris.nu att gotlänningarna tar mycket stort miljöansvar genom att inte kräva ännu högre fart på färjorna än vi har nu. Mer kan väl ingen begära att vi skulle uppoffra oss?
Vi skulle kunna ha en suverän kollektivtrafik utan orimliga kostnader för kommunen, om alla som har möjlighet ställde bilen och tog bussen till jobbet.
När GT ställde Dagens fråga: "Hur ofta åker du buss?", svarade vuxna karlar "aldrig".
Så är det ju. Inte avstår man något av sin bekvämlighet för att göra det bättre för andra. Och vi kunde ha en utmärkt färjetrafik, om vi nöjde oss med rimliga överfartstider, i förhållande till utsläppen. Och om vi kunde avstå från att ha med den kära bilen.
Just nu är man upprörd över en forskare som visar, vad vår färjetrafik faktiskt ger i utsläpp av koldioxid till miljön.
Det talet blir så stort därför att snabbfärjorna drar lika mycket bränsle för något hundratal passagerare på vintern som när de går fullbokade på sommaren. Räknar man per person ger faktiskt flyget mycket mindre utsläpp. Det trodde vi inte!

Teori och praktik
Inte tror jag mycket på Håkan Ericssons lösning. Teknikerna måste hitta på nya bränslen som inte ger några utsläpp - och som naturligtvis är lika "billiga" och lika effektiva som oljan. Det är lätt att säga "tulipanaros" - men gör en!
Det fanns en tid när arbetarrörelsen kämpade för rättvisa för den majoritet av befolkningen som var förtryckt och utnyttjad av en självisk överklass. Det var rätt enkelt då att genomdriva stora försämringar för de rika - de förlorade sitt tjänstefolk och sitt bekväma arbetsfria liv. Hur många har märkt att vi nu är i precis motsatt situation?Rättvisa för den minoritet som har det dåligt i vårt samhälle idag förutsätter att den välbeställda majoriteten delar med sig.

Avstå lön till lågavlönade
När det gäller lönerna är det här ganska enkelt på den offentliga sidan. Om fackförbund som har höga löner avstod en del av sitt löneutrymme, skulle kommunen kunna höja lönen för de lägst avlönade, de "på golvet" som har den tyngsta arbetsbördan.
Man kunde till och med anställa fler för att både minska stressen och minska arbetslösheten. Utan att behöva höja skatten.
Det är väl bara en gammal tant, som är uppfostrad i det gamla samhället, som tänker så här. Då var det en dygd att dela med sig, att avstå för någon annans skull. Helt ute! Nu gäller rätten för var och en att ta för sig så mycket han kan.
För mig är det liberalismens budskap, inte socialismens. Vi är tillbaka i de ökande klasskillnaderna.