1962 är en milstolpe, eller snarare en startpunkt, för en internationell miljömedvetenhet. Den amerikanska forskaren Rachel Carsons bok "Silent spring" väckte en våldsam debatt om den dittills okända giftspridningen i framför allt jordbruket med förfärande konsekvenser för djur och människor.
Lika snabbt var kemikalieindustrin på fötter med motåtgärder i form av åtal och grova förtal mot Rachel Carson. Inget fick stoppa deras giftspridning som gav så goda vinster.
Jag minns den söndagseftermiddag hösten 1962 då min hyrestant bjöd mig på eftermiddagskaffe för hon ville berätta om en bok hon just hade läst.
För den måste jag läsa, jag som pluggade biologi på universitetet. Jag läste Rachel Carsons bok och blev närmast besatt av hur människan så aningslöst kan påverka sin egen miljö.
Debatten var igång
Året därpå kom boken på svenska och miljödebatten var igång, den som aldrig har upphört. En aktiv miljöpolitik formades. Naturvårdsverket bildades. FN:s miljökonferens genomfördes på svenskt initiativ i Stockholm 1972. Miljömedvetenheten sjönk in allt djupare.
Rachel Carson anger tonen när hon tillägnar boken den legendariske läkaren Albert Schweitzer som har sagt: "Människan har förlorat förmågan att förutse och förekomma. Hon kommer till slut att förstöra vår jord."
Hur kommenterar man detta i vår tid med erfarenhet av fortsatt miljöförstöring, resursslöseri och klimatförändringar? Att man inget lärt eller att man just förlorat förmågan att förutse. Trots alla fakta om risker och konsekvenser.
DDT var boven
Att naturen hänger ihop i en sinnrik väv kunde Rachel Carson visa. Med åren hade vårens tidiga morgnar blivit förunderligt tysta.
Rödhakesångaren i de besprutade almskogarna hade minskat med uppemot 90 procent. Snart konstaterades att DDT var boven i dramat.
Snart konstaterades också att USA:s nationalsymbol, örnen, var hotad. DDT:s transport genom näringskedjorna uppenbarades. Så lades pusselbit till pusselbit och snart var giftindustrin överbevisad. Snart upptäcktes också en lång rad andra gifter med samma otäcka påverkan i naturens ekosystem. Och längst upp i näringspyramiden stod människan och utsattes därmed för de högsta koncentrationerna.
Den moderna miljövården var född. Människors miljömedvetenhet växte, liksom ilskan över oresonliga ekonomiska krafter som blundar för det faktum att varenda mänsklig varelse, inklusive industriägarna, utsätts för farliga kemiska ämnen från avelsens ögonblick till dödens.
Klimatförändringar
Och ändå tillåts detta fortsätta, om än i mindre omfattning i vår del av världen. Nu sprids samma gifter långt borta, men på samma jordklot.
Nu är koldioxiden vår tids DDT med hotfulla klimatförändringar långt fram i den mänskliga generationskedjan.
Trots allt är det hoppfullt att en enda människas initiativ kan väcka en hel värld. Rachel Carson blev en ikon, men dog sorgligt nog redan 1964 i bröstcancer, två år efter att boken publicerats.
Nog skulle mänskligheten bättre kunna hedra hennes minne.