En välbehövlig eftervalsdebatt

Ylva Johansson (S) har skrivit en val-analys på DN debatt. Den kommenteras med olika resultat av Ronnie G Lundin och Hans Söderberg. Eftervalsdebatten rullar vidare på GF  ledarsida!

Ylva Johansson (S) har skrivit en val-analys på DN debatt. Den kommenteras med olika resultat av Ronnie G Lundin och Hans Söderberg. Eftervalsdebatten rullar vidare på GF ledarsida!

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Politik2010-11-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ylva Johansson har i ett debattinlägg i DN Debatt i söndags fört fram viktiga frågor om Socialdemokratins framtid.
Hon jämför partiets förslag som en hagelsvärm av politiska budskap utan framtidsinriktning. Det är kanske det, bokstavlig sett, mest träffande jag har sett i en valanalys.
Arbetslinjen måste uppvärderas, för det är den som har burit Socialdemokraterna under alla år. Numera ses Moderaterna som det parti som bär den linjen och det måste snarast ändras på.

Arbete en plikt och en rättighet
Johansson anser att vi måste ha en obligatorisk äldreomsorgsförsäkring för att finansiera en bättre åldringsvård, en fond för att ge duktiga lärare högre löner för svåra utmaningar och en ny offentlighetsprincip för privat välfärd som hindrar att den blir företagshemligheter. Den ideologiska tydligheten måste bli större, menar hon.
Arbete är en plikt och en rättighet som bygger välstånd för alla. Arbete är inte en möjlighet bland andra utan den helt nödvändiga basen för välfärden. Att kunna arbeta efter 65 år ska vara en möjlighet, men samtidigt måste man se till att även de funktionshindrade ska få de insatser som krävs för att även de ska kunna få ett arbete och med det en egen lön.
Det räcker inte att som regeringen kasta ut dem ur sjukförsäkringen till ett ovisst öde på arbetsmarknaden. Tryggheten med en försörjning måste finnas med i ett sådant förslag.
Attitydförändringen mot "bidrag" måste ändras. Att vara arbetslös eller sjuk är inte att "gå på bidrag" utan det är att ta del av den försäkring som man betalat till, både via a-kassan och via skattsedeln.
Näringspolitiken är inte tillräcklig. Det räcker inte med infrastrukturinvesteringar. Uthållig tillväxt behövs i dagens internationella konkurrens. Sverige har ännu en fördel i att ha högt utbildad befolkning.
Men exempelvis Cementa söker efter speciellt högutbildad personal som de skulle kunna få via Högskolan Gotland. Men görs det sådana satsningar? Och vad gör man för att få hit elbilsfabriken? Det har varit ganska tyst om det ett tag nu. Vore det inte på tiden att högskolan, kommunen och företagarna diskuterade de behov av personal som de måste ha?

Arbetsmiljön avgörande
Ylva Johansson tycker också att det är viktigt att genom fler arbetade timmar av flera personer ska vi undvika privatfinansierade gräddfiler. Men fler arbetade timmar ska inte ske på bekostnad av den anställde.
De flesta ser sina jobb som allt mer krävande och stressande idag. En maskin som pressas för hårt går sönder och det gör en för hårt pressad anställd också. Till skillnad från maskinen som kan lagas eller skrotas, är det svårare för en utsliten människa att komma tillbaka. Därför måste arbetsmiljön höjas rejält på dagordningen.
Vad som saknas i Johanssons analys är integrationspolitiken. Vi måste slå undan benen för Sverigedemokraterna och deras "gnäll och martyr"-politik där allt skylls på problemen i invandrartäta områden. Jag vill se en Socialdemokrati som på allvar tar tag i de problemen och vill satsa på att ge även dem jobb och ordentliga bostäder. Ganska snart får vi en brist på arbetskraft när pensionsavgångarna ökar.
Då kommer även invandrarna i Rosengård att behövas, om vi ger dem förutsättningar på skolbänken redan nu. Om inte kommer SD bara att öka i opinionen. Det blir en viktig knäckfråga inför nästa val.