En vårdguide värd namnet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu ser det ut som att en nationell vårdguide på nätet kan komma att lanseras av landets landsting nästa år. Bland annat ska man kunna använda den för att boka tid. Och det är väl bra. För den som använder sig av Internet, vilket man dock inte får förutsätta att alla gör, verkar det smidigt att kunna boka en tid hos husläkaren istället för att behöva sitta i den telefonkö man annars lätt hamnar i.
Inte minst om man bor i ett landsting där det normalt inte går att boka tider kan det ju bli ett väldigt lyft. För det finns landstingsstyrda vårdcentraler dit man ringer för att få hjälp med något som kanske inte är direkt akut bara för att få veta att de enda tider som finns att tillgå är akuttider. Och om de har tagit slut för dagen är det bara att vänta till nästa morgon och försöka hamna långt fram i kön då.
Nej, tillgängligheten är inte den allra bästa på landets vårdcentraler. Kan man genom ett användarvänligt bokningssystem hjälpa upp den situationen är det ett steg framåt. Och att det är enhetligt i hela landet kan vara en fördel.
Men ur ett annat perspektiv kan kraven på enhetlighet vara ett problem. Åtminstone i den meningen att viljan att vården ska vara likartad över hela landet har betonats så starkt att den ibland har stått i vägen för insikten att det inte ser så ut. Om det politiska målet är att vården ska vara likvärdig överallt blir varje jämförelse som visar att så inte är fallet ett hot. Däri ligger nog också en av förklaringen till att det är svårt att enkelt få veta var köerna är kortast och kvaliteten bäst. Det finns visserligen vårdindex där jämförelser av olika slag görs. Men dessa är grovmaskiga och till större nytta för landstingspolitiker som vill se hur den egna sjukvårdsorganisationen förhåller sig till andras, än för den patient som vill veta om man ska teckna sig på den vårdcentral som ligger närmast hemmet eller den som är närmare arbetet.
Varför inte låta den nya vårdguiden ge patienterna den möjligheten? Genom att på ett ställe samla all den information de kan behöva. Inklusive information om hur långa köerna är för olika typer av sjukvård och hur resultaten av denna ser ut på olika håll, så att man kan göra jämförelser, ner till enstaka sjukhus och vårdcentraler. En sådan vårdguide skulle både kunna bidra till att korta köerna och ge patienterna mer kunskap och därigenom makt. Det är, som det heter, bara fantasin som sätter gränser.