Almedalsveckan är igång och hamnområdet är invaderat av massmedia, företag, organisationer, lobbyister, politiskt aktiva och besökare.
En vecka som betyder oerhört mycket för det gotländska samhället. Intressant har det varit att läsa alla politiska kommentatorer och deras förhållande till Almedalsveckan. Nästan alla tycker att veckan är överskattad och egentligen behövs den inte. Men de avslutar ändå med att säga att de även i år kommer att närvara.
Ingen vill erkänna veckans betydelse men ingen vill heller riskera att missa något genom att utebli. Aftonbladet skickar 26 politiska kommentatorer och journalister för denna vecka, och Lena Mellin tycker att den är överskattad?
Veckan spelar absolut roll. Vår utmaning är att hålla den vid liv och samtidigt se till att de ideella krafterna får centralt utrymme och inte knuffas undan av penningstarka organisationer och företag.
Jag träffade för fjärde året i följd sydkoreaner i söndagskväll. I år kom de från landets valkommission. Det skall bli intressant att se när de startar sin egen Almedalsvecka.
I år kommer jag att gå på seminarium som handlar om kultur- och bostadsfrågor. En fördel med sådant brett utbud är att man kan nischa sig utifrån intresse. Ja, något annat ämne lär det väl bli ändå och givetvis har jag ambitionen att lyssna på alla tal på plats.
Inget nytt från regeringen
Riksdagsledamoten Gustaf Hoffstedt (M) reagerade på min artikel angående regeringen Reinfeldts bostadspolitik. Tyckte dock inte att Gustaf Hoffstedt tillförde något nytt utan meddelade att regeringen Reinfeldt väljer i vanlig ordning att föreslå utredningar i brännande frågor för att få tyst på diskussioner. En taktik som varit ganska framgångsrik i en rad frågor där det riskerar bli obekvämt för regeringen.
Backar i skarpt läge
En annan metod är att tycka till i kontroversiella frågor. Senast i raden av exempel så säger finansminister Anders Borg nu efter många års avståndstagande att han tycker att den kvinnliga andelen i bolagsstyrelser är för liten och att det går för sakta. Ett sätt att visa välvilja men sedan när det kommer i skarpt läge så backar man efter att kortsiktigt fått död på frågan.
Markus Uvell, VD för Timbro, försöker i en artikel slå blå dunster i oss att näringslivet alltid stått fri från partipolitiska hänsyn i sin opinionsbildning. Han anför att LO också borde vara opolitiska i sin opinionsbildning. Jag tror inte ett dyft på att svenskt näringsliv är opolitiska. Skall bli intressant att se hur de lever upp till detta inför nästa val.
Norska lösningar
Lyssnade på Ingvar Carlsson i söndagskväll och hans funderingar kring den nordiska modellen tillsammans med Bjarne Hakon Hansen. Norge och Sverige har valt olika lösningar i en rad frågor. Vi har mer privata alternativ inom skola, vård och omsorg än Norge. Arrangör var Viedekke, ett nordiskt företag inom bostad, bygg och anläggning som ägs till 20 procent av de som arbetar i företaget.
Det fick mig att fundera på löntagarfonder. Deras modell känns bättre än vad vi riskerade att få. Tur att vi inte baxade det genom riksdagen.