En yttrandefrihet med brister
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Unikt är också det starka meddelarskyddet. Förbudet för en offentlig arbetsgivare att efterforska vem i personalen som har pratat med media är en del av den svenska demokratin. Genom meddelarfriheten kan anställda larma om fuffens i den kommunala byråkratin eller om vanvård på en vårdavdelning, under förutsättning att vården drivs av landstinget eller kommunen vill säga.
När vården finansieras genom våra skattekronor men drivs av ett privat företag finns inget automatiskt meddelarskydd för de anställda. Det är en orimlig ordning.
Vårdföretag ska inte kunna konkurrera genom sämre yttrandefrihet för de anställda.
I USA är offentlighet och sekretess också på agendan. 91 731 dokument som rör USA:s krig i Afghanistan har olovligen publicerats på internet. Det rör sig i huvudsak om rapporter från slagfältet. Fler civila än USA har medgett har dödats i kriget.
De närmare 92 000 dokumenten har publicerats på wikileaks.org. Den prisbelönta hemsidan publicerar regelbundet hemligstämplade dokument som avslöjar sådant som regeringar och myndigheter försöker dölja för medborgarna.
Många av dokumenten på Wikileaks kan tyckas odramatiska för svenskar. Vi tar för givet att offentlighet råder som huvudregel - sekretessen är undantaget - men så är det inte överallt.
Och inte ens den svenska offentlighetsprincipen är absolut. Det finns så klart olika skäl till att något beläggs med sekretess. Sjukjournaler ska förstås inte vara offentliga. Känsliga detaljer i polisutredningar eller uppgifter som rör rikets säkerhet är med rätta belagda med sekretess. Dokumenten från Afghanistan skulle kanske inte omfattas av vare sig offentlighetsprincipen eller meddelarskyddet i Sverige.
Och till skillnad från i USA står vi ofta handfallna när det kommer att ta hand om dem som larmat offentligt. Den som öppet avslöjar skandaler hos sin arbetsgivare belönas vanligtvis för sitt civilkurage med en uppsägning och en stämpel som bråkstake. I både Sverige och USA har så kallade whistleblowers haft svårt att hitta nya jobb. För att vara stolta över yttrandefriheten även fortsättningsvis borde vi fundera på det. Människor ska inte vara rädda för att göra rätt.