Enbart välvilja räcker inte

Politik2007-03-01 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att vilja väl är bra, men att göra rätt är bättre. Ett professionellt handlag är inte minst viktigt i fråga om hur vuxenvärlden hanterar mobbning som tyvärr sätter djupa spår i många barns vardag. Men skolminister Jan Björklund har dessvärre rätt när han konstaterar att många skolor famlar i blindo i det arbetet.
För någon vecka sedan presenterade Barnens rätt i samhället (Bris) sin årsrapport över de kontakter barn och ungdomar som far illa haft med organisationen under det gångna året. I den kan man läsa att det generellt sett råder låg tilltro till att kunna få hjälp. Den gäller både för kontakter med socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatrin och med skolan.
Den nya lagen om förbud mot all kränkande behandling av barn och elever skärper förvisso skolans ansvar för elevernas trygghet och välbefinnande, men det gäller att leva upp till utfästelserna. Det gör uppenbarligen inte skolan i dag, generellt sett. Forskning gör gällande att kanske så många som två av tre som utsätts för mobbning inte säger något till någon överhuvudtaget.
Det är välkommet att regeringen givit Myndigheten för skolutveckling i uppdrag att sätta fokus på och sprida forskningsbaserade åtgärder för att förebygga mobbning. Fyrtio miljoner kronor satsar regeringen under fyra år för att se till att vända trenden och få ut kvalitetssäkrade program i skolverkligheten. Det är en satsning som borde ha gjorts för länge sedan.
Uppdraget till Myndigheten för skolutveckling ska slutredovisas 2010. Men det betyder inte att de forskningsbaserade metoder som regeringen efterlyser är fyra år borta i tiden. Mycket av arbetet med att sprida kunskap om hur mobbningen kan förebyggas och bekämpas kan sättas igång redan nu.