Energi tänder öns bönder

Politik2005-12-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Oljan ska vara borta från Sverige år 2020. Det är den socialdemokratiska regeringens mål för energipolitiken. Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin har satt full fart på att använda alla politikens medel för att tillsammans med näringslivet och forskningen nå målet om frihet från oljeberoendet.
I detta perspektiv är det mycket alert av böndernas intresseorganisation LRF att nationellt och på Gotland satsa på energisektorn, som kompletterande näringsgrenar till maten och turismen. Sedan tidigare har bönderna på ön varit framåt på att utnyttja vindkraften. De har tjänat pengar på markhyra och på elen från vindkraftverken.
Nu pågår seriösa försök med olika energigrödor och investeringar i pelletsanläggning i det mindre formatet. I tätorterna har vi ju en väl utbyggd fjärrvärme på Gotland. Men många hus runt om på ön är fortfarande beroende av oljan. I takt med att den blir dyrare och tillgången minskar, så går allt fler över till fliseldning med pellets och till värmepumpar. Denna utveckling vill öns bönder vara med och utveckla och tjäna pengar på. Det är bra och framsynt.
LRF vill påverka nästa regeringen att göra det möjligt med denna satsning på energisektorn. Hur en eventuell energi- och miljöpolitik kommer att se ut från en borgerlig regering vet vi inte mycket om. Moderaterna säger mest nej i miljöpolitiken och centern har tonat ner allt vad miljöpolitik heter. Däremot håller socialdemokraterna äntligen på att allt snabbare bygga det gröna folkhemmet. I det ingår just målet att bli fri från oljeberoendet och i detta kan Sveriges bönder spela en stor roll. Därför är det så glädjande att LRF och många, många bönder på Gotland redan är långt framme i prövandet av olika energigrödor och pelletstillverkning i småskalig form.
Monas Sahlin och socialdemokraterna vill använde skattelättnader för att främja övergången från olja till biobränslen för småhusägare och flerbostadshus. Och det offentliga ska agera förebild genom att se till att bibliotek, sjukhus och andra offentliga byggnader använder biobränslen och inte olja. Mona Sahlin ska tillsätta en utredning hur jordbruket kan öka sin produktion av förnybar energi. Liksom en satsning på forskning för ett förnybart samhälle. Det blir alltså tydliga ekonomiska stimulanser för övergången från oljeberoendet till förnyelsebar energi. I detta kan jordbruket spela en stor roll.
Det är mycket lovande och positivt av Sverige bönder att ta tag i denna utvecklingsmöjlighet. De flexibla jordbruksföretagen behöver fler ben att stå på förutom den rena matproduktionen. Det är speciellt glädjande att Gotlands bönder ligger så långt fram i tänkandet och utvecklandet av produktionen av biobränslen. Det behövs detta samspel mellan ett framtidsinriktat jordbruk och de politiskt folkvalda. Det ger både fler jobb och en bättre miljö.